Knežević ne može da učestvuje u sporu

U žalbi Apelacionom sudu, koji je predao 25. decembra, predsjednik Atlas grupe zamjera Privrednom sudu što nije postupio po nalogu iz prethodnog ukidnog rješenja Apelacionog suda i nije ga saslušao u svojstvu svjedoka
0 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.01.2018. 19:29h

Privredni sud Crne Gore odbio je zahtjev biznismena i predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića da pristupi kao umješač u sporu koji već dvije godine vodi kompanija Kaspia Property Holdings iz Dubaija protiv Atlas banke iz Podgorice, potvrđeno je juče “Vijestima”.

Na tu odluku uslijedila je, u međuvremenu, i žalba o kojoj će se u konačnom izjasniti Apelacioni sud.

Atlas banka žalila se krajem prošle godine Apelacionom sudu na presudu Privrednog suda koji je 15. decembra obavezao banku da kompaniji Kaspia Property Holdings iz Dubaija, po prvosnažnosti presude, isplati 12,5 miliona eura, po osnovu bezuslovne bankarske garancije koju je banka izdala sredinom maja 2015. u korist predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića.

Kako “Vijesti” saznaju Privredni sud je odbio zahtjev Kneževića da kao umješač pristupi ovom sporu jer on već ima ugovor sa kompanijom Kaspia Property Holdings iz Dubaija kojim je predviđeno da se svi eventualni sporovi ne rješavaju pred našim sudovima već pred međunarodnom arbitražom.

Knežević je, inače, već nekoliko godina dužnik arapske firme koja nije mogla u Atlas banci naplatiti izdatu bankarsku garanciju na prvi poziv - bez prigovora, zbog čega je na kraju tužila banku.

U žalbi Apelacionom sudu, koji je predao 25. decembra, predsjednik Atlas grupe zamjera Privrednom sudu što nije postupio po nalogu iz prethodnog ukidnog rješenja Apelacionog suda i nije ga saslušao u svojstvu svjedoka.

On tvrdi “da nikada Atlas banci nije podnio zahtjev za izdavanje sporne bankarske garancije na osnovu koje se donosi sporna sudska odluka“.

Iako Atlas banka već dvije godine tvrdi da se radi samo o nacrtu garancije, Privredni sud je na kraju, ipak, utvrdio da je bankarska garancija izdata od strane banke radi obezbjeđenja izvršenja obaveza Duška Kneževića iz ugovora o prodaji vlasničkog paketa akcija Atlas Hotels Group “punovažna, izdata je u pismenoj formi i sadrži sve bitne elemente koji su neophodni za njenu valjanost”.

Knežević u žalbi tvrdi “da tužilac nacrt garancije zloupotrebljava da dođe do nezarađenog novca pa nije bitno koji je to iznos, bitno je da isti dobije“. Protiv prvostepene presude Privrednog suda u korist kopanije Kaspia Apelacionom sudu se žalila i tužena Atlas banka.

Bonus video: