Mijović: Odbor aminovao sve što je predložila Vlada

Što se tiče brzine kojom je KHOV donio svoje rješenje i iznosa provizije od 148.000 eura koju je naplatio, Mijović navodi da su, stvari “više nego jasne”
0 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 27.01.2018. 19:19h

Razlike između mene i predsjednika KHOV su zaista fundamentalne u interpretaciji slova i duha zakona, odgovorio je manjinski akcionar EPCG Dejan Mijović na reagovanje predsjednka KHOV-a Zorana Đikanovića, objavljeno u jučerašnjim “Vijestima”.

“Odbor direktora EPCG je 28. novembra 2017. predložio skupštini akcionara da se kapital društva smanji za 96,4 miliona eura i tim iznosom pokrije dio gubitka od 157 miliona eura, kao i da se dio gubitka pokrije iz neraspoređene dobiti od 51,9 miliona eura. Deset dana pred održavanje skupštine, tj. 19. decembra, Vlada je, uz očiglednu saglasnost drugog većinskog akcionara A2A, naložila Odboru direktora da izmijeni predlog i da od skupštine akcionara zatraži da kapital smanji za čitavih 148 miliona eura i tim iznosom pokrije gubitak, kao i da istovremeno izbriše stav da se dio gubitka od 52 miliona eura pokrije iz neraspoređene dobiti”, naveo je u odgovoru Mijović.

On dalje napominje “da i to je sve što piše u navedenim predlozima, iako je prema član 59 Zakona o privrednim društvima u obavještenju o sazivanju skupštine Odbor direktora (čitaj Vlada CG) morao navesti razloge smanjenja kapitala, pogotovo za naknadni zahtjev kojim se, umjesto za pokrivanje gubitka, omogućava da se 52 miliona eura proglasi profitom i izvuče iz EPCG”.

“Predsedniku Komisije je očigledno bilo dovoljno što se u dokumentima predočenim manjinskim akcionarima samo navodi predloženi iznos smanjenja kapitala i stav da će se njime pokriti gubitak. Ja, međutim, smatram da je to sami puki opis predloga i da član 59 zakona nalaže da se tako opisani predlog mora i obrazložiti kako bi svi akcionari, pa i manjinski, mogli donijeti kvalifikovanu odluku u najboljem interesu društva, što u ovom slučaju nije učinjeno a radi se o stotinama miliona eura. Zato ću zatražiti od Privrednog suda da poništi pomenute odluke Skupštine akcionara”, istakao je dalje Mijović.

Što se tiče brzine kojom je KHOV donio svoje rješenje i iznosa provizije od 148.000 eura koju je naplatio, Mijović navodi da su, stvari “više nego jasne”.

“Skupština akcionara EPCG je radila do kasno popodne 30. decembra, a KHOV je donijela pozitivno rješenje odmah po novogodišnjim i božićnim praznicima. Dakle, ne vjerujem da Komisija ikoga može ubjediti da je sa dužnom pažnjom mogla tako munjevitom brzinom da detaljno prostudira obimnu i složenu dokumentaciju koja se bitno razlikuje od ranijih koje je dobijala od EPCG i provjeri da li su poštovani svi propisi i računovodstveni standardi. Stoga sam u prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije izrazio sumnju da su, pored visokih predstavnika vlasti, i članovi KHOV možda povrijedili javni interes. U toj sam prijavi, nažalost, propustio da pomenem pravilnik KHOV-a koji omogućava njenim članovima da sami sebe tako izdašno stimulišu za svoj (ne)rad, ali se nadam da će ovaj moj komentar privući pažnju javnosti i Skupštine CG, mada više vjerujem da će se time pozabaviti neki njen budući sastav”, dodao je Mijović.

Na kraju, on je izrazio nadu “da će i Vlada narednih dana da reaguje” na njegovu primjedbu “da je imala ustavnu obavezu da svim građanima detaljno objasni zašto je u javnom interesu da tako velikim smanjenjem kapitala otvara prostor za izvlačenje 52 miliona eura nezarađenog profita iz kompanije, pri čemu bi A2A mogla iznijeti iz naše zemlje oko 20,5 miliona eura, koje bi za EPCG mogla upotrijebiti za investicije u modernizaciju postojećih i gradnju novih pogona za proizvodnju energije, ako joj ovi navodno predstavljaju najveći prioritet”

Bonus video: