Radnici Metalca okupili se ispred zgrade Opštine Nikšić: Čekaju do petka, a zatim okupljanja "sele" za Podgoricu

Radnicima, a krajem prošle godine u Metalcu ih je bilo uposleno oko 110, duguje se trećina oktobarske, kao i, kako rekoše, zarađena novembarska, decembarska i januarska plata, a kažu i da im radni staž nije povezan od maja prošle godine.

11498 pregleda 85 reakcija 9 komentar(a)
Radnici Metalca danas ispred Opštine, Foto: Svetlana Mandić
Radnici Metalca danas ispred Opštine, Foto: Svetlana Mandić

Ukoliko radnike nikšićkog Metalca Termochem, preduzeća u kome je 27.decembra prekinuta proizvodnja, predsjednik Opštine, Veselin Grbović, ili nadležni iz Ministarstva ekonomije do petka ne prime na razgovor, naredne sedmice počeće sa okupljanjima ispred Vlade i resornog ministarstva. To su poručili nakon što se njih 19, poštujući mjere NKT-a, okupilo ispred zgrade Opštine.

"Samo tražimo da nam Grbović odgovori šta misli sa radnicima Metalca, šta će biti sa fabrikom, da li će tamo da se prave stambeni objekti ili poslovni prostor ili će biti industrijska zona. Ministarka Dragica Sekulić je rekla da je pomagala radnicima Metalca, ali mi nikakvu pomoć sad nijesmo dobili. Dobili smo pomoć kada smo štrajkovali, prije pet godina, i tada su nam dali jednu količinu novca, koju smo vratili kada smo dobili naša potraživanja. Gdje su te pare i kod koga su, to oni neka se vide. Mi ćemo čekati do petka, a ako nam se niko ne obrati najvjerovatnije ćemo da se selimo u Podgoricu, pa ako nam ne dozvole po 19 ljudi ćemo biti - neko pred Ministarstvo ekonomije, neko pred Vladu, i odatle se nećemo micati dok se nešto ne riješi sa nama“, poručio je u ime radnika Mijo Ćipranić.

Ćirpanić
Ćirpanićfoto: Svetlana Mandić

Radnicima, a krajem prošle godine u Metalcu ih je bilo uposleno oko 110, duguje se trećina oktobarske, kao i, kako rekoše, zarađena novembarska, decembarska i januarska plata, a kažu i da im radni staž nije povezan od maja prošle godine.

„Neko će morati da nam nadoknadi sve ovo do današnjeg dana. Čekamo osam mjeseci, i koliko treba još da čekamo, dok ne crknemo?! Moramo ovako da se na neki način javljamo, jer što kažu stari – 'dok dijete ne zaplače, majka mu se neće javiti'. Što je strašnije niko od granskog sindikata nije došao da pita treba li nam kakva pomoć., da sa nama ugovori te sastanke. Nemamo sindikat, kod nas je totalno rasulo, bukvalno smo ostavljeni na ledinu, niko o nama ne brine“, kazao je Radisav Bulatović.

Bulatović
Bulatovićfoto: Svetlana Mandić

Radnici Metalca su se prošle sedmice okupili ispred kapije fabrike i prema riječima Bulatovića niko ih od nadležnih nije kontaktirao.

„Jedino je novo što smo promijenili mjesto okupljanja. Niko nam se do sada nije obratio, nemamo nikakvih informacija. Došli smo na vrata Opštine da nas čuju, da znaju da imamo problema, da su radnici Metalca osam mjeseci ostavljeni bez ičega. Tražimo od gradonačelnika da primi nekog od radnika na razgovor da vidimo šta ćemo dalje, da bude konkretan i iskren da li želi da nam pomogne da se riješi ova situaciju pošto je on bio tu kada se privatizovala firma, što znači da je on jedan od najodgovornijih“, poručio je Bulatović.

Prema njegovim riječima jedan dio radnika je uspio da nađe posao na dva-tri mjeseca kako bi uspjeli da obezbijede novac za egzistenciju porodica i njihovi ugovori se završavaju, dok drugi dio od njih 110, od decembra nigdje nije bio radno angažovan.

„Mi se koliko toliko mučimo da zaradimo, a šta sa njima koji nigdje nijesu radili – njih niko ne pominje. To je veliki problem, zato zahtijevamo od gradonačelnika da nas primi na razgovor“, kazao je Bulatović.

Radnici Metalca
Radnici Metalcafoto: Svetlana Mandić

Metalac, koji je bio zatvoren do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem koja je zatim pokrenula proizvodnju, da bi istu obustavila 27.decembra prošle godine. Nastavak proizvodnje je nekoliko puta najavljivan, ali je svaki put odlagan uz obrazloženje da nijesu obezbijedili sredstva, kao i da je matična firma u finansijskim problemima i da ne može da im pomogne.

Račun fabrike je, prema tadašnjem izvještaju Poreske uprave, blokiran od oktobra prošle godine na iznos od oko 120 hiljada eura. I Opština Nikšić je, po osnovu duga od oko 50 hiljada eura na ime poreza bila blokirala račun, ali su potom stavili hipoteku na zemlju i pojedine objekte u krugu fabrike.

Na sjednici SO Nikšić, krajem maja, Grbović je kazao da postoji interesovanje investitora za Metalac, kao i da očekuje da radnici dobiju novčanu pomoć.

“U razgovorima s premijerom, potpredsjednikom Vlade i ministrom finansija, očekujem da obezbijedimo neku jednokratnu pomoć za te radnike. Izgleda da ima nekih interesovanja za fabriku i ako bi to uspjelo, ona bi ponovo proradila”, kazao je tada Grbović.

Ukoliko se u Metalac uvede stečaj, to bi bio treći za poslednjih 16 godina.

Bonus video: