Marovićeva savjetnica hoće da gradi na bečićkoj plaži

Za parcele koje su pod blokadom SDT-a, firma koju kontroliše Olivera Ilinčić predala zahtjev za dobijanje saglasnosti na idejne projekte višespratnica

25038 pregleda 132 reakcija 22 komentar(a)
Parcele na kojima se traži saglasnost za gradnju, Foto: Vuk Lajović
Parcele na kojima se traži saglasnost za gradnju, Foto: Vuk Lajović

Fifth avenue investments limited iz Velike Britanije, koju kontroliše nekadašnja savjetnica Svetozara Marovića srpska državljanka Olivera Ilinčić, predala je zahtjev službi Glavnog gradskog arhitekte za dobijanje saglasnosti na idejne projekte višespratnica, koje namjerava da gradi na dvijema parcelama na bečićkoj plaži.

Riječ je o parcelama od hiljadu kvadrata između Svetog Tome i hotela “Splendid“, kao i stotinak metara udaljenoj kod hotela „Naftagas“ od 2.500 kvadrata, na kojima postoji privremena mjera Višeg suda zabrane raspolaganja i korišćenja koje su u dva navrata 2018. i u maju 2019. donijete na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva. Upravo su istražitelji na čijem je čelu Milivoje Katnić pod lupom imali ovu i još tri povezane kompanije, koje je kontrolisala Ilinčićka, a za koje se sumnja da su povezane sa malverzacijama odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Na opštinskom sajtu, u rubrici glavnog gradskog arhitekte, nijesu objavljena idejna rješenja uz podnijete zahtjeve za dobijanje saglasnosti, te se ne zna šta kompanija Fifth avenu investments limited namjerava da gradi na atraktivnim parcelama na pjeni od mora.

Detaljnim urbanističkim planom “Bečići” na parceli kod Svetog Tome ucrtan je objekat od 12 etaža, dok je na parceli kod “Naftagasa” predviđena gradnja hotelskih kapaciteta.

Olivera Ilinčić
Olivera Ilinčićfoto: Vijesti

Zahtjev inostrane kompanije za davanje zelenog svjetla za gradnju dolazi u vrijeme kada je u Budvi došlo do promjene vlasti, odnosno gradom nakon tri i po godine ponovo upravlja DPS, koji je na svim rukovodećim mjestima, pa i u službi glavnog gradskog arhitekte, doveo svoje kadrove.

Ilinčićka je dugi niz godina bila pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva, koji je prošle godine u aprilu i podigao optužnicu protiv nje i još šest osoba, da bi u novembru Viši sud Katnićevom timu optužnicu vratio na dopunu.

Osim Ilinčić, prvobitnom optužnicom je bilo obuhvaćeno još šest osoba grupe bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji su, kako su tada mediji objavili, malverzacijama preko kompanije Property investments nezakonito stekli vrijednu imovinu nadomak Svetog Stafana, ali i nanijeli štetu kasi budvanske opštine.

Osim privremene mjere Višeg suda, na parcelama Fifth avenue, kako stoji u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, je i privremena mjera kotorskog Osnovnog suda koju je je krajem decembra 2018. donio na zahtjev kompanije “Biochem Industries“ DOO Budva.

Ta firma utužila je Property Investments DOO Budva i Fifth Avenue Investments Limited, radi naknade štete zbog otuđenja nepokretnosti. Biohem industries je prije tri godine zaključila Sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom, kao i njen tadašnji izvršni direktor Stjepan Skočajić, koji je ujedno bio i skiper na jahti Marovića.

Skočajić je u u istrazi opisao kako je po nalogu Marovića pronevjerio tri miliona eura opštinskog novca, da bi izmirio dug šefa kriminalne grupe.

Osim privremenih mjera Višeg i kotorskog suda, na parcelama postoje i zabilježbe Opštine Budva na ime poreskog duga za porez na nepokretnost, koji je krajem prošle godine iznosio 120 hiljada eura.

Bonus video: