Obradović i Ivanović dobili obeštećenje

Fabrika briketa “Plant-OMP” je svečano otvorena u julu 2011. ali nije proradila nakon čega je uslijedio sudski spor. Partner “Plantažama” bila je kompanija “OMP-Engineering” čiji su osnivači bili Obradović, Ivanović i sadašnji ministar odbrane Predrag Bošković, koji je u međuvremenu izašao iz tog posla

9908 pregleda 33 reakcija 24 komentar(a)
Nijesu saslušani tokom sudskog postupka: Obradović i Ivanović, Foto: Savo Prelević
Nijesu saslušani tokom sudskog postupka: Obradović i Ivanović, Foto: Savo Prelević

Biznismeni Oleg Obradović i Miodrag Ivanović dobiće od državne kompanije “Plantaže” 350 hiljada eura i 37 hiljada kvadrata poljoprivrednog zemljišta kao obeštećenje za gradnju neuspješne fabrike briketa.

To piše u izvještaju revizora kompanije koji će se naći na dnevnom redu Skupštine akcionara kompanije zakazane za 4. septembar.

Fabrika briketa “Plant-OMP” je svečano otvorena u julu 2011. ali nije proradila nakon čega je uslijedio sudski spor. Partner “Plantažama” bila je kompanija “OMP-Engineering” čiji su osnivači bili Obradović, Ivanović i sadašnji ministar odbrane Predrag Bošković, koji je u međuvremenu izašao iz tog posla.

Iz “Plantaža” su u junu najavili potpisivanje sporazuma prema kojem bi bivše partnere isplatili u novcu i zemljištu u Kokotima do pune vrijednosti uloga u “Plant-OMP”. Plantaže dobijaju puno vlasništvo nad “Plant-OMP”, koja ima hangar na Ćemovskom polju. Obje strane su povukle tužbe u ovom sporu. “OMP Engineering” od Plantaža je tužbom tražio dva miliona za nadoknadu štete na ime ulaganja u propalu fabriku briketa i dodatna četiri miliona eura na ime izgubljene dobiti. Plantaže su kontratužbom tražile odštetu za ulog u fabrici koja nije proradila.

Tokom sudskog postupka u Privrednom sudu, vještak mašinske struke Goran Dedić donio je nalaz u korist Plantaža. On je utvrdio da oprema “OMP Engineeringa”, koja je bila njegov ulog, ne bi uopšte mogla da se koristi u proizvodnji. Sudija u ovom sporu i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanović nekoliko godina nije uspio da kao svjedoke sasluša Obradovića i Ivanovića.

“Plantaže” su lani ostvarile neto dobit u iznosu od 156.412 eura zbog čega je predloženo akcionarima da na predstojećoj skupštini tu dobit ostave kao neraspoređenu, kako se navodi, “radi likvidnosti i razvoja poslovanja i ispunjenja ugovornih obaveza”. Komapnija je izbjegla minus zahvaljujući prodaji akcija u Podgoričkoj banci za 1,8 miliona eura i knjiženjem “povećanja vrijednosti zalihe učinaka” za milion eura u poslovne prihode.

Revizor konstatuje da se na kraju prošle godine protiv Plantaža vodilo više sudskih sprova sa neizvjesnim ishodom i da u finansijskim izvještajima nijesu uključene rezerve za potencijalne gubitke tih sporova.

Bonus video: