Mijović se obratio Agenciji za antikorupciju: Zbog odluke KHOV-a A2A dobija 20 miliona

“Moćni pojedinci u vrhu državne vlasti i, moguće EPCG, su očigledno uticali da se donese naknadna odluka koja je prevashodno u korist A2A, a šteti EPCG i društvo u cjelini, odnosno, javnom interesu. Pri tome, ukazujem vašoj pažnji da u ovom slučaju postoje ozbiljne indicije o korupciji na visokom nivou”, naveo je između ostalog Mijović u prijavi Agenciji
72 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Mijović
Dejan Mijović
Ažurirano: 26.01.2018. 18:20h

Manjinski akcionar Elektroprivrede Dejan Mijović podnio je prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije jer sumnja u “korupciju na visokom nivou” u postupku smanjenja kapitala EPCG za oko 148,37 miliona eura na 855,28 miliona eura i prilikom davanja saglasnosti na taj postupak od strane Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV).

Odlukom KHOV će se pokriti akumulirani gubitak i tako ostvoriti profit od 50-ak miliona eura.

“Pošto je Vlada u ime države većinski vlasnik EPCG i predlagač ovih odluka, ona je imala ali nije ispunila i dodatnu ustavnu obavezu da svim građanima Crne Gore objasni zašto je u javnom interesu da se smanjuje kapital i vrijednost akcija njihove kompanije, zašto se otvara prostor za izvlačenje 52 miliona eura nezarađenih profita iz kompanije, pri čemu bi A2A iznijela iz naše zemlje oko 20,5 miliona eura”, naveo je Mijović, između ostalog u prijavi.

Kako je dodao, Vlada je bila dužna, a nije obrazložila zašto je prekršila zakon i naknadno zatražila da se iz prvobitno predložene odluke izbriše stav da se gubici pokriju iz neraspoređene dobiti. Mijović je i napisao da Vlada nije objasnila zašto ostavlja EPCG bez novca za investicije u modernizaciju postojećih i gradnju novih pogona za proizvodnju energije, koji joj navodno predstavljaju najveći državni prioritet.

“Moćni pojedinci u vrhu državne vlasti i, moguće EPCG, su očigledno uticali da se donese naknadna odluka koja je prevashodno u korist A2A, a šteti EPCG i društvo u cjelini, odnosno, javnom interesu. Pri tome, ukazujem vašoj pažnji da u ovom slučaju postoje ozbiljne indicije o korupciji na visokom nivou”, naveo je između ostalog Mijović u prijavi Agenciji.

Kako su “Vijesti” juče objavile, Mijović je najavio da će u svojstvu građanina i manjinskog akcionara EPCG podnijeti narednih dana tužbu i zahtjev Privrednom sudu da u skladu sa članom 41, tačka 1 Zakona o privrednim društvima poništi pomenute odluke skupštine akcionara EPCG “jer nijesu poštovane odredbe ovog zakona o sazivanju i održavanju skupštine akcionara i nijesu u saglasnosti sa ovim zakonom”.

Manjinski akcionar EPCG najavio je i podnošenje prijave državnom tužilaštvu.

Bonus video: