Đikanović: Kapital smanjen zakonito

Đikanović je kazao da ranija odluka o smanjenju kapitala koju su odbili nije bila ista kao ova što su je prihvatili
105 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Đikanović, Foto: Vesko Belojević
Zoran Đikanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.01.2018. 18:12h

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) je donijela rješenje o smanjenju kapitala EPCG 12.01.2018. godine na osnovu uvida u svu potrebnu i priloženu dokumentaciju, odluke, mišljenje revizora, zapisnik sa skupštine, obavještenje povjeriocima, i ostalu dokumentaciju, saopštio je Zoran Điknović, reagujući na juče objavljene tvrdnje ekonomskog analitičara i manjinskog akcionara EPCG Dejana Mijovića u tekstu pod naslovom: “Iz gubitka od 148 miliona u plus od 52 miliona eura“.

“Vaš sagovornik dovodi u vezu razloge za odlučivanje u ovom postupku sa razlozima zbog kojih Komisija nije odobrila prethodnu odluku EPCG o smanjenju kapitala iz 2015. Ne mogu se dovesti u vezu jer se te dvije odluke i sadržajno i suštinski razlikuju. Prethodna odluka EPCG sadržala je izvore i način pokrića gubitka koji nisu bili u skladu sa propisima. Zato ta Odluka nije sprovedena i sama EPCG ju je poništila. Za svakoga ko pretenduje da iznosi utemeljene stavove lako je provjeriti - javno dostupne i objavljene Odluke EPCG i rрješenja Komisije“, naveo je Đikanović.

Mijović je saopštio “Vijestima” da je “veoma sumnjivo što u rješenju KHOV nisu registrovani navedeni suštinski i formalni nedostaci ovih odluka i što se nigdje ne pominju međunarodni računovodstveni standardi i nalazi Instituta sertifikovanih računovođa, iako je zbog njihovog nepoštovanja Komisija ranije više puta odbijala prethodne zahtjeve EPCG za smanjenje kapitala”.

“Objavljeno rješenje je krajnje šturo, doneseno je ekspresnom brzinom odmah nakon dobijanja obimne i veoma složene dokumentacije od EPCG, što je netipično za rad Komisije. Izostalo je takođe i obrazloženje za pozitivnu odluku koje je javnost s pravom očekivala s obzirom na prethodna dešavanja, pa se zbog svega navedenog opravdano nameće zaključak da je Komisija “požurila” da bez mnogo rada naplati atraktivnu proviziju od 148.000 eura”, ocijenio je Mijović. Đikanović tvrdi u reagovanju da je Mijović pogriješio u izvođenju stavova da je „prekršen zakon, da je došlo do zloupotrebe jer akcionari nisu imali priliku da se upoznaju sa odlukom o kojoj se glasa i da u rješenju Komisija nije registrovala navedene suštinske i formalne nedostatke“.

„Ono što su činjenice je da se na Skupštini EPCG glasalo o pokriću gubitka. Nije se glasalo o raspodjeli dividende. Način i izvori za pokriće gubitka koji su tom odlukom predloženi nisu suprotni Zakonu o privrednim društvima, posebno odredbama kojima se reguliše smanjenje osnovnog kapitala. Lako provjerljivo - član 59 Zakona o privrednim društvima. Skupština EPCG je sazvana u skladu sa Zakonom. Svi materijali sa odlukama su transparentno i blagovremeno objavljeni i bili dostupni akcionarima i zainteresovanim stranama. Lako provjerljivo - saziv je objavljen u dvijema dnevnim novinama, “Pobjedi” i “Vijestima”. Objavljen je i na sajtu Montenegroberze kao i na sajtu EPCG. Takođe, objavljene su i adrese u Nikšiću i u Podgorici na kojima se mogao ostvariti uvid u materijale za Skupštinu“, zaključio je na kraju Đikanović.

Bonus video: