Nurković omogućio čašćavanja direktora u gubitaškom Montekargu

Kompanija koja je na kraju prošle godine imala akumulirani gubitak od 5,8 miliona eura, uz saglasnost Ministarstva i Vlade uzima komercijalni kredit od banke sa kamatom od 4,5 odsto, od kojeg daje povoljne stambene kredite rukovodstvu i radnicima kojima oprašta 80 odsto tog duga

41920 pregleda 248 reakcija 49 komentar(a)
Partijski drug sa Grbovićem: Nurković, Foto: Savo Prelević
Partijski drug sa Grbovićem: Nurković, Foto: Savo Prelević

Na zahtjev Ministarstva pomorstva i saobraćaja, kojim rukovodi ministar Osman Nurković, Vlada je državnom preduzeću Montekargo, dala saglasnost da se zaduži miliona eura kako bi se ublažile teškoće u poslovanju sa kojima se ta željeznička firma za prevoz robe suočila, pokazuju dokumenta sa sjednice Vlade od 30. jula ove godine.

Upravo taj novac koristi se za isplatu dugova ove kompanije, ali i za isplatu povlašćenih stambenih kredita od kojih se firmi vraća samo 20 odsto iznosa a ostalo oprašta. Firma je ovaj kredit uzela na period od 24 mjeseca sa godišnjom kamatom od 4,5 odsto. Ukupan program povlašćenih kredita iznosi 320 hiljada eura, od čega izvršni direktor Muradif Grbović dobija 120 hiljada eura a 81 radnik preostali iznos od 200 hiljada.

Kompanija koja je na kraju prošle godine imala akumulirani gubitak od 5,8 miliona eura, uz saglasnost Ministarstva i Vlade uzima komercijalni kredit od banke sa kamatom od 4,5 odsto, od kojeg daje povoljne stambene kredite rukovodstvu i radnicima kojima oprašta 80 odsto tog duga.

Prema podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupucije (ASK), Grbović je stambeno zbrinut, jer ima u svom vlasništvu kuću površine 166 kvadrata u Bijelom Polju. On nema prethodnog radnog iskustva u sektoru željezničkog transporta i saobraćaja. Grbović i Nurković su članovi rukovodstva Bošnjačke stranke.

Nurković šef, ali “pere ruke”

Iz Nurkovićevog ministarstva juče su “Vijestima” kazali da Grbović nema riješeno stambeno pitanje, kao i da oni ne mogu uticati na odluke borda direktora. Međutim, upravo ovo Ministarstvo Vladi predlaže članove borda direktora Montekarga, kao državnog preduzećča iz svog resora, nadzire rad tog preduzeća i može Vladi predložiti smjenu rukovodstva ako sa njihovim rezultatom nijesu zadovoljni. Vlada je većinski vlasnik Montekarga sa 87,6 odsto akcija.

Prema Vladinoj informaciji, Montekargo je početkom juna uputio zahtjev Ministarstvu saobraćaja da mu se odbori zahtjev za kredit sa pratećom dokumentacijom koju je Nurkovićev resor analizirao i saglasio se sa odlukom borda direktora firme da se podigne milionski kredit kod Hipotekarne banke. “Resorno ministarstvo je navelo da je, uzimajući u obzir otežano poslovanje ovog društva, saglasno sa odlukom društva da pokrene postupak kreditnog zaduženja”, piše u Vladinom dokumentu.

Dok Vladini dokumenti pokazuju da Ministarstvo saobraćaja odlučuje o zahtjevima ove državne firme, Nurkovićev resor u odgovorima na pitanja “Vijesti” o isplati kredita Grboviću, po odluci borda direktora, tvrdi da nema uticaja na te odluke.

“Vijesti” su pitale da li će Vlada, kao većinski vlasnik Montekarga, zaustaviti isplatu stambenog kredita pod povlašćenim uslovima Grboviću vrijednog 120.000 eura, da li je opravdano da ovo gubitaško državno preduzeće diže kredit iz poslovne banke za davanje kredita pod povlašćenim uslovima izvršnom direktoru, iako je revizor utvrdio da nije izvjesno da će Montekargo rentabilno poslovati. Pitanja za taj resor su i zašto Vlada, u teškom finansijskom trenutku, dozvoljava rasipanje novca i da li će smijeniti Odbor direktora zbog odluke da se izvršnom direktoru da 120.000 eura.

Kredit za vraćanje duga i “stambeni fond”

“Montekargo je samostalno privredno društvo i sve odluke donose organi društva, tako da Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nema uticaja na te odluke. Izvršnom direktoru Muradifu Grboviću na predlog predsjednika odbora direktora, a na osnovu pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih ove firme, odobren je kredit od 120.000 eura, 19. 12. 2019. godine. Novac za ovu namjenu obezbijediće se (još nije) iz poslovnih sredstava društva. Odluka o dodjeli stambenog kredita uslovljena je time da se prethodno realizuje odluka od 31. januara 2019. godine za rješavanje stambenih potreba 82 zaposlena ove firme”, kazali su zvanično u Ministarstvu saobraćaja.

Iz Ministarstva tvrde da će se novac iz kredita u najvećem dijelu koristiti za izmirenje obaveza prema firmama kojima se duguje novac i refinansiranje prethodnih kredita, dok će se manji dio koristiti “prema stambenom fondu za realizaciju odluke prema 82 zaposlena a ne za odluku za izvršnog direktora”.

Prema informacijama “Vijesti”, od ovog kredita pola miliona će otići na vraćanje postojećeg duga ovoj banci, a većina preostalog iznosa ide na privilegovane stambene kredite. Kada novac od kredita legne na račun kompanije, on postaje “poslovno sredstvo društva”. Montekargo iz svojih prihoda ne može da pokrije ni svoje tekuće rashode, na što je upozorio i revizor. Da nema kredita “poslovna sredstva” bi se potrošila na rashode, pa ne bi ni bilo novca za dijeljene privilegovanih kredita.

Grbović i dalje ćuti

“Vijesti” su prije dva dana objavile da je u Montekargu počelo potpisivanje ugovora o dodjeli oko 200 hiljada eura za stambene potrebe zaposlenih, prema prošlogodišnjoj odluci Komisije za rješavanje stambenih pitanja, ali i dodatnih 120.000 eura za rješavanje stambenog pitanja Grbovića. Iz kabineta izvršnog direktora nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” o ovim odlukama.

Nezvanično je saopšteno “da će odgovoriti kad za to nađu vremena”. Povlašćeni uslovi iz Pravilnika za stambeno zbrinjavanje zaposlenih omogućavaju dobitnicima kredita da odmah otplate 20 odsto odobrenog iznosa, a preostali dio im se otpisuje, odnosno pada na teret preduzeća. To znači da kada Grbović dobije 120 hiljada, ako odmah vrati 24.000, preostalih 96 hiljada eura dobija nepovratno. Radnici koji odmah ne uplate 20 odsto duga, mogu računati da taj iznos otplate kroz 180 do 240 rata, zavisno od visine odobrenog kredita.

Grbović je sredinom 2017. godine došao na mjesto izvršnog direktora Montekarga. Za “nagradu” - stambeni kredit od kojeg neće vraćati 80 odsto njegovog iznosa, predložio ga je bord direktora kojim godinama rukovodi funkcioner DPS-a Slavenko Jovanović.

Kuća, voćnjak, njive, novo službeno vozilo...

Prema posljednjem imovinskom kartonu koji je Grbović dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije u svom vlasništvu po osnovu nasljedstva ima kuću površine 166 kvadrata, voćnjak površine 1.071 m2, livadu od 446 i dvije njive površine 1.046 i 4.413 kvadratnih metara u Bijelom Polju.

Iako je željeznička kompanija imala problema sa likvidnošću još u prvom kvartalu prošle godine, zbog čega je jedno vrijeme bila blokirana, Grbović je baš u to doba kupio novi model “škode superb”, nakon što mu je odbor direktora opet dao saglasnost da kupi vozilo u iznosu do 30 hiljada eura. Izvori “Vijesti” iz Montekarga tvrde da ova gubitaška kompanija plaća sve putne troškove Grbovićeve od Podgorice do bjelopoljskog naselja Rasova, gdje se nalazi navedena Grbovićeva imovina.

Nurković sakriva Grbovićev neuspjeh, gubitke povećao za više od tri miliona

Ministarstvo saobraćaja tvrdi da nijesu tačni informacije da je prethodne tri godine sve vrijeme Montekargo poslovao sa gubitkom

“U vezi poslovanja društva u posljednje tri godine, netačna je informacija da je Montekargo sve vrijeme radio sa gubitkom jer je u prvoj godini poslovanja (2017) ostvaren profit, tako da se odbor direktora rukovodio i tim rezultatom prilikom dodjele stambenog kredita izvršnom direktoru koji nema rješeno stambeno pitanje i ima petočlanu porodicu”, kazali su u Ministarstvu saobraćaja.

Nurkovićev resor sakriva činjenicu da je Grbović postao izvršni direktor Montekarga tek od polovine 2017. godine i da je polugodišnji profit u toj poslovnoj godini od 352.739 eura ostvaren zahvaljujući bivšem izvršnom direktoru Milivoju Pavićeviću i ugovorima koje je on prethodno zaključivao. Akumulirani gubici Montekarga, od polovine 2017. godine do polovine 2020. godine, kada kompanijom rukovodi Muradif Grbović, porasli su sa oko 2,98 miliona na oko 6,16 miliona eura, ili za više od tri miliona.

Bonus video: