Na Briskoj Gori još nema radova, Finci se pozivaju na neke uslove

Ugovor o gradnji solarne elektrane od 178 miliona i dalje tajna. Nakon godinu i po najava, novi rok za početak radova je kraj ove godine

5242 pregleda 2 komentar(a)
Lokacija buduće solarne elektrane: Briska Gora, Foto: CIN-CG
Lokacija buduće solarne elektrane: Briska Gora, Foto: CIN-CG

Izgradnja solarne elektrane Briska Gora u Ulcinju, iako ozvaničena krajem 2018. godine potpisivanjem ugovora sa izabranim konzorcijumom crnogorske Elektroprivrede i finskog Fortuma, nije ni počela, niti je vidljiv bila kakav napredak u tom projektu. Iz Vlade samo pomjeraju rokove za početak gradnje, a novi je krajem ove godine.

Ugovor, kao i cijelu tendersku proceduru, Ministarstvo ekonomije je označilo stepenom tajnosti interno, tako da za sada nema zvanične informacije koliko bi mogao koštati Fortumov udio u projektu i da li bi to bilo plaćeno novcem ili moguće akcijama EPCG. Inače, kako su ranije mediji objavljivali, Fortum je bio zainteresovan za kupovinu udjela u EPCG.

Nema jasnih odgovora ni zbog čega kasni projekat, da li je to zbog nedostatka infrastrukture potrebne za njen priključak u elektroenergetski sistem ili zbog tajnih uslova ugovora. Iz odgovora učesnika u projektu nije jasno ni da li je Fortum, u međuvremenu, razgovarao sa predstavnicima Vlade o načinu mogućeg izlaska iz ovog pojekta kroz tzv. put opciju.

U konzorcijumu koji je pobijedio na tenderu, ali koji i dalje nije pretvoren u zajedničku firmu, EPCG i Fortum bi imali po 49 odsto a indijska kompanija “Sterling and Wilson” dva odsto. Finski Fortum je u većinskom vlasništvu države, dok je “Sterling and Wilson” dio “Shapoorji Pallonji” grupe, u vlasništvu indijske familije Pallonji.

Iz Fortuma su „Vijestima“ rekli da su u 2018. godini informisali tržište o svojoj ulozi u potencijalnom razvoju solarne energije u Crnoj Gori, kada su, u konzorcijumu sa EPCG, sa Vladom Crne Gore potpisali uslovni ugovor o izgradnji solarne elektrane.

„Od tada nijesmo otkrivali nikakve detalje, ali obavijestićemo tržište ako i kada to bude prikladno“, rekli su iz Fortuma odgovarajući na pitanja „Vijesti“ da li su sa Vladom Crne Gore potpisali konačni ugovor ili je i dalje na snazi uslovni, da li je dogovorena izlazna (put) opcija, i kad će početi gradnja solarne elektrane. Iz Fortuma su podsjetili na saopštenje koje su objavili 28. decembra 2018. godine.

„Konzorcijum je potpisao uslovni ugovor sa državom Crnom Gorom o izgradnji solarne elektrane snage 250 MW u Ulcinju u Crnoj Gori. Ugovor sadrži određene uslove koje je potrebno ispuniti prije nego što se projekt pokrene“, piše u saopštenju.

Iz EPCG su saopštili, prije dva dana, da će u periodu 2020-2024. kroz dvije faze u saradnji sa partnerima iz konzorcijuma izgraditi solarnu elektranu Briska Gora ukupne snage od 250 MW i očekivane godišnje proizvodnje od 450 GWh.

Na pitanje “Vijesti”, zašto je sa partnerima na izgradnji solarne elektrane Briska Gora potpisan uslovni ugovor koji je i dalje na snazi, iz Ministarstva ekonomije kojim rukovodi Dragica Sekulić su odgovorili da “svaki ugovorni odnos podrazumijeva niz uslova koje ugovorne strane treba da ispune”.

"U tom smislu, insistiranje na terminu ‘uslovni ugovor’ može navesti na pogrešan utisak o suštini ugovora, koji se realizuje planiranom dinamikom i koji će biti na snazi 30 godina, kako je i propisano javnim pozivom za zakup zemljišta. Uslovi predviđeni ovim ugovorom uobičajena su praksa i podrazumijevaju da investitor osnuje projektnu kompaniju, projektuje, izgradi i upravlja elektranom u skladu sa propisima CG, uredno plaća zakupninu, otvori minimum 226 novih radnih mjesta, dostavlja bankarsku garanciju tokom čitavog perioda zakupa, prostor koristi u skladu sa namjenom iz prostorno planske dokumentacije, itd… Sa druge strane, obaveze države se prije svega odnose na usvajanje prostorno planske dokumentacije za izgradnju elektrane, kao i obaveze da zemljište koje je predmet zakupa ustupi investitoru na korišćenje. Dakle, klasični ugovorni odnos, sa pravima i obavezama dviju strana i uslovima pod kojima se realizuje”, naveli su iz Ministarstva.

A, na pitanje, da li su sa Fortumom u toku pregovori o put opcijii, da li put opcija podrazumijeva ulazak Finaca u vlasničku strukturu EPCG i da li su Finci spremni da za udio u EPCG (i koliki udio?) izađu iz projekta i prepuste ga EPCG, iz Ministarstva su kratko odovorili: “Ne”.

Ugovor se, kako tvrde iz kabineta ministarke Sekulić, realizuje “u skladu sa ugovornom dinamikom, a Ministarstvo je uvjereno da će konkretni fizički radovi na terenu početi odmah po usvajanju planske dokumentacije, a najkasnije do kraja ove godine”.

Ranije je bilo najavljeno da će se to desiti u aprilu ove godine. Prema najavama, elektrana bi otvorila 226 novih radnih. Investicija bi vrijedjela 178 miliona, od čega bi najmanje 20 miliona bilo ugovoreno sa domaćim izvođačima

Potrebni i novi dalekovodi do Ulcinja da bi elektrana radila

Na pitanje zašto plan izgradnje nove solarne elektrane na ovoj lokaciji nije imao u vidu postojeću dalekovodnu strukturu CGES-a i da li je tačno da će zbog toga biti neophodni dodatni radovi kako bi se buduća solarna elektrana priključila sistemu CGES-a, iz Ministarstva su odgovorili:

“Plan izgradnje nove solarne elektrane apsolutno je imao u vidu i postojeću i planiranu dalekovodnu infrastrukturu na navedenom području. Infrastruktura potrebna za priključenje nove elektrane, već decenijama je planirana, zbog potreba obezbjeđenja propisanog nivoa kvaliteta napajanja potrošača na području Ulcinja električnom energijom. Naime, uz dio Podgorice, čije dvostrano napajanje sa prenosne mreže se upravo ovih dana privodi kraju, opština Ulcinj je jedina tačka prenosnog sistema koja još uvijek nema obezbijeđeno dvostrano napajanje. U tom smislu, pomenuta infrastruktura bi se gradila i bez SE Briska Gora u istom roku. Postojanje novog korisnika samo će ovu infrastrukturu učiniti jeftinijom, jer će njeno korišćenje plaćati i novi proizvođač električne energije čime će se umanjiti trošak postojećih potrošača”.

Bonus video: