Država da pomogne kako berba ne bi bila štetovana

"Naši vinogradari su u panici, jer ogromne količine pristižu na berbu, a prodaje teško da će biti", navode iz Udruženja vinogradara Malesija

4032 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija (NVO) Udruženje vinogradara Malesija zatražila je od drzave i lokalne samouprave pomoć, kako ovogodišnja berba, kako su kazali, ne bi bila štetovana, a proizvođači bili u minusu.

Iz Udruženja su kazali da su se u četvrtak pismeno obratili nadležnim državnim i lokalnim organima uprave, kako bi im predočili veoma složenu i kompleksnu situaciju za stavljanje na tržište vinskih sorti grozđa.

“Činjenica da je usljed pandemije COVID-19 prodaja vina i rakije pala preko 90 odsto i naši vinogradari su u panici, jer ogromne količine pristižu na berbu, a prodaje teško da će biti. Kapaciteti prerađivača, odnosno vinarije, su prebukirane prošlogodišnjom berbom”, navodi se u saopštenju.

Zbog toga su, na vanrednoj sjednici Udruženja, uzgajivači vinove loze zahtijevali da se od države i lokalne samouprave zatraži pomoć, kako ovogodišnja berba ne bi propala.

“Iskreno se nadamo da će nadležne državne i lokalne institucije shvatiti ozbiljnost situacije i blagovremeno reagovati, kako bi se spasilo što se spasiti može”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: