Orlandić: Za modernizaciju oba aerodroma blizu milion eura

U prošloj godini, neavijacijski prihodi Aerodroma, u koje spadaju fri-šopovi, ugostiteljski objekti, izdavanje poslovnih prostora i reklamnih površina, predstavljali su osam odsto, odnosno 4,7 miliona eura prihoda, od ukupnih 35 miliona.

3919 pregleda 39 reakcija 14 komentar(a)
Orlandić, Foto: Aerodromi Crne Gore
Orlandić, Foto: Aerodromi Crne Gore

Aerodromi u Podgorici i Tivtu uskoro će biti preuređeni i modernizovani, kako bi se putnicima pružio veći komfor, saopštio je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić i dodao da će u taj posao biće uloženo blizu milion eura.

Cilj modernizacije aerodroma je i kako bi se vremenom obezbijedilo više sredstava od neavijacijskih prihoda.

„Prioritet nam je bila bezbjednost putnika i vazduhoplova, pa su nam investicije bile okrenute ka modernizaciji opreme i tehnologije. Sada je vrijeme za unaprjeđenje komfora putnika. Aerodromi su prvi utisak svakog putnika koji dolazi u Crnu Goru, a borba za svakog gosta je već počela“, kazao je Orlandić.

On je podsjetio da u biznis salone obje vazdušne luke dugo vremena nije ulagano te da oni moraju zadovoljiti kriterijume visoke klijentele kojoj su namijenjeni.

Zbog toga će, kako je saopšteno iz kompanije, u obnovu VIP salona na Aerodromu Podgorica biti uloženo oko 400 hiljada eura.

„Biznis salon je po Idejnom projektu zamišljen da koristi visinu same zgrade, tako da će biti napravljen na krovu postojećeg servisnog bloka smještenog u centralnom dijelu odlazećeg prostora Terminala. Salon bi trebalo da ima oko 135 kvadrata i oko 50-tak mjesta za sjedenje“, objasnio je Orlandić.

U prošloj godini, neavijacijski prihodi Aerodroma, u koje spadaju fri-šopovi, ugostiteljski objekti, izdavanje poslovnih prostora i reklamnih površina, predstavljali su osam odsto, odnosno 4,7 miliona eura prihoda, od ukupnih 35 miliona.

“Za povećanje neavijacijskih prihoda neophodni su preduslovi. Prvi od njih je veličina samih aerodroma. Nijesmo mogli napraviti restoran kad nema mjesta u putničkom terminalu, zato smo zadovoljni postojećim rješenjem koje će ga smjestiti iznad servisnih barova”, saopštio je Orlandić.

Vremenom će se, kako je najavio, napraviti prostor i za neke druge sadržaje koji nedostaju kako bi se povećala raznovrsnost ponude.

Prostoru biznis salona pristupaće se uz pomoć stepeništra i lifta, te će biti dostupan i za osobe sa invaliditetom. Postojeći prostor biznis salona bio bi pretvoren u koristan prostor odlazećeg prostora Terminala.

Što se tiče Aerodroma u Tivtu, rekonstukcija se odnosi na VIP salon, na modernizaciju prostora na Terminalu 1, na dolaznom i odlaznom holu, kao i potpuna rekonstrukcija svih toaleta.

„Okrenutost Crne Gore ka visokoplatežnim turistima podrazumijeva udobnost, komfor i eksluzivnost. Ne možemo se takmičiti sa najmodernijih evropskim aerodromima, ali možemo napraviti prijatan prostor, sa pristojnom ponudom što se tiče proizvoda, reklama, eneterijera za putnike. Efikasnost našeg osoblja je zaista pratila evropske tendove“, kazao je Orlandić.

On je najavio da bi početak radova mogao početi u oktobru ove godine.

Investicija na tivatskom aerodromu iznosi oko 600 hiljada eura. Rekonstrukcija u Tivtu podrazumijeva kompletno uređenje VIP salona i njegovo proširenje za 40 odsto, tako da će kapacitet mjesta za sjedenje iznositi 50.

Na Terminalu 1 biće promijenjen enterijer - elektroinstalacije, 12 šalter pozicija, osvjetljenje, sistem klimatizacije, keramičarski radovi.

U odlaznom holu biće promijenjeni plafoni, klimatizacija, podovi, pultovi za pasošku kontrolu, kao i sam prostor u kom borave putnici.

Predviđena je kompletna rekonstrukcija svih toaleta na Aerodromu Tivat.

Orlandić je podsjetio da je u Tivtu izgrađen Terminal 2 koji je najveća investicija u posljednjih 15-ak godina, čime je aerodrom rasterećen ogromnih gužvi u ljetnjim mjesecima, a isplatio je pola uloženog novca za samo nekoliko mjeseci rada.

On je rekao da će uskoro biti završen i projekat noćnog slijetanja u Tivtu.

“Naša prednost je u tome što je ovo preduzeće do početka korona krize po prihodima bilo među najboljima u državi. Dio tog novca će 'pojesti' najveća kriza u istoriji vazduhoplovstva, ali svakako želimo da ulažemo u dalji razvoj Aerodroma i spremni dočekamo godine prosperiteta koje će ponovo biti pred nama”, zakljućio je Orlandić.

Bonus video: