Iz gubitka od 148 miliona u plus od 52 miliona eura

“Umjesto da se sredstva neraspoređene dobiti od 51.963.974 eura iskoriste za pokriće akumuliranog gubitka, ovim odlukama je gubitak u tom iznosu namiren iz kapitala, tj. smanjen je kapital društva a njegove akcije obezvrijeđene."
50 pregleda 7 komentar(a)
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.01.2018. 20:52h

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) dala je saglasnost Elektroprivredi da svoj kapital može smanjiti za oko 148,37 miliona, kako bi time pokrila akumulirane gubitke i tako stvorila profit od 50-ak miliona. KHOV je odobravanje ove odluke naplatila sa 148 hiljada eura, prema svom cjenovniku, potvrđeno je juče “Vijestima” u Elektroprivredi.

U skladu sa odlukama Skupštine EPCG nominalna vrijednost akcije nikšićke kompanije smanjena je sa 7,64 eura na 6,51 euro. KHOV-a je odluku donio 12. januara.

Ekonomski analitičar i bivši član borda EPCG Dejan Mijović kazao je “Vijestima” da je odlukama o smanjenju kapitala i pokrivanju gubitaka EPCG koje su Vlada i A2A kao većinski akcionari predložili i izglasali na posljednjoj skupštini društva “prekršen Zakon o privrednim društvima”.

“Umjesto da se sredstva neraspoređene dobiti od 51.963.974 eura iskoriste za pokriće akumuliranog gubitka, ovim odlukama je gubitak u tom iznosu namiren iz kapitala, tj. smanjen je kapital društva a njegove akcije obezvrijeđene. Pri tome, u Obavještenju o sazivanju skupštine nisu navedeni razlozi smanjenja kapitala iako je ta obaveza iz Zakona o privrednim društvima”, dodao je Mijović.

Zakonodavac je, kako je dalje napomenuo, uveo ovu obavezu da bi privredno društvo transparentno poslovalo, omogućio akcionarima “da kvalifikovano odlučuju o ovako krupnom pitanju i zaštitio manjinske akcionare od zloupotrebe većinskih akcionara koja se je upravo dogodila u ovom konkretnom slučaju, jer su oni preglasani a da nisu imali ni priliku da saznaju zašto im se nameću odluke protivne slovu i duhu zakona i načela savjesnog domaćinskog poslovanja”.

“S obzirom da je Vlada u ime države većinski vlasnik EPCG i predlagač ovih odluka, ona je imala i ustavnu obavezu da svim građanima Crne Gore detaljno objasni zašto je u javnom interesu da se smanjuje kapital i vrijednost akcija njihove kompanije, zašto se otvara prostor za izvlačenje 52 miliona eura nezarađenog profita iz kompanije, pri čemu bi A2A iznijela iz naše zemlje oko 20,5 miliona eura“, istakao je Mijović.

On je napomenuo da je Vlada “bila dužna, a nije obrazložila zašto je prekršila zakon i naknadno zatražila da se iz prvobitno predložene odluke izbriše stav da se gubici pokriju iz neraspoređene dobiti”.

“Pošto Vlada nije objasnila zašto ostavlja EPCG bez sredstava za investicije u modernizaciju postojećih i gradnju novih pogona za proizvodnju energije, koji joj navodno predstavljaju najveći prioritet, logično je zaključiti da su najmoćniji pojedinci iz Vlade i DPS-a uticali da se donese ta naknadna odluka koja je poklon za A2A, a štetna po EPCG i društvo u cjelini, tj. da je posrijedi korupcija na najvišem nivou”, smatra Mijović.

Takođe, kako je dalje dodao, “veoma sumnjivo je što u rješenju Komisije za hartije od vrijednosti nisu registrovani navedeni suštinski i formalni nedostaci ovih odluka i što se nigdje ne pominju međunarodni računovodstveni standardi i nalazi Instituta sertifikovanih računovođa, iako je zbog njihovog nepoštovanja Komisija ranije više puta odbijala prethodne zahtjeve EPCG za smanjenje kapitala”.

“Pored toga, objavljeno rješenje je krajnje šturo, doneseno je ekspresnom brzinom odmah nakon dobijanja obimne i veoma složene dokumentacije od EPCG, što je netipično za rad Komisije. Zbog svega navedenog opravdano se nameće zaključak da je Komisija “požurila” da bez mnogo rada naplati atraktivnu proviziju od 148.000 eura”, zaključio je Mijović.

Mijović podnosi tužbu sudu da se poništi odluka skupštine EPCG

Mijović je najavio da će u svojstvu građanina i manjinskog akcionara EPCG podnijeti narednih dana tužbu i zahtjev Privrednom sudu da u skladu sa članom 41, tačka 1 Zakona o privrednim društvima poništi pomenute odluke skupštine akcionara EPCG “jer nijesu poštovane odredbe ovog zakona o sazivanju i održavanju skupštine akcionara i nijesu u saglasnosti sa ovim zakonom”.

“Takođe, pošto ne reaguju na moje javne prozivke, podnijeću odgovarajuće formalne prijave Državnom tužilaštvu i Agenciji za sprečavanje korupcije u nadi da će ih to navesti da ispitaju šta se dešava i spriječe ogromnu potencijalnu štetu, mada nemam iluzija da će ih to pokrenuti prije smjene vlasti”, dodao je Mijović .

Bonus video: