U novembru o stvarnom padu prihoda od turizma

Iz Ministarstva finansija kažu da su podaci za jul i avgust bitni za nove markoekonomske projekcije

1921 pregleda 0 komentar(a)
Nada da će postsezona makar da vrati optimizam: Turisti iz Srbije nakon otvaranja granica, Foto: ACG
Nada da će postsezona makar da vrati optimizam: Turisti iz Srbije nakon otvaranja granica, Foto: ACG

Nova procjena o tome koliko će država u ovoj godini prihodovati novca od najznačajnije privredne grane - turizma biće poznata početkom novembra, do kada Ministarstvo finansija treba da uradi novu makroekonomsku procjenu i da je dostavi Vladi na usvajanje, zvanično je odgovoreno “Vijestima” u resoru kojim rukovodi Darko Radunović.

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta prihodi od turizma su projektovani na 40 odsto prošlogodišnjih, odnosno na 450 miliona eura, što je daleko od realnog s obzirom da je Crna Gora bila kratko formalno korona-fri destinacija i nije došlo do značajnije posjete turista početkom jula, kako se prvobitno očekivalo. Već početkom juna i pogoršanjem zdravstvene situacije u državi i regionu bilo je jasno da se projekcije moraju revidirati. Ukupni prošlogodišnji prihodi od turizma su bili 1,1 milijardu eura. Učešće prihoda od turizma u crnogorskom BDP-u je oko 25 odsto.

“Trenutno procijenjena kretanja u turizmu čine se neizvjesnim, pri čemu su napori zemalja regiona i Evrope u sprečavanju širenja virusa od velike važnosti za turistički sektor Crne Gore. U skladu s programom rada Vlade i Ministarstva finansija, u kontinuitetu pratimo kretanja najvažnijih makroekonomskih indikatora i analiziramo situaciju iz dana u dan. Posebno je važno, sagledati kakva će kretanja biti statistički zabilježena u julu i avgustu, koji čine dva mjeseca s najvećim učešćem na nivou godine. Nova makroekonomska procjena će u obzir uzeti sve trenutno dostupne rezultate, projektovanu zdravstvenu i ekonomsku situaciju do kraja godine, kao i sva tri paketa ekonomskih mjera i biće upućena Vladi na usvajanje početkom novembra”, objasnili su iz Ministarstva finansija.

U cijeloj Crnoj Gori ​ sada je oko 27.200 turista.

Crna Gora je 10. jula imala 11.191 registrovanog turistu, što je svega oko osam odsto od ostvarenog turističkog prometa na isti dan prethodne godine.

Monstat zvanične podatke o broju turista u julu treba da objavi do 31. avgusta, ali je iz te državne institucije nedavno saopšteno da do daljeg neće objavljivati statističke podatke, uključujući i one koji se odnose na ekonomska kretanja.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović je nedavno procijenio da će post-sezona moći da smanji pad procenta turista, ali da ne može da pokrije jul i avgust.

“I pored svega imamo interesovanje kod građana regiona, zapadnoevropskih država i Rusije. Ali, imamo ograničavajuće okolnosti zbog aktulene epidemiološke situacije. Sve ono što smo očekivali u maju i junu da će epidemija da se spusti, vidimo da do toga nije došlo...”, kazao je Davidović.

Koliko će dodatno da padne ekonomija

Iz Ministarstva finansija su objasnili da su pojavom koronavirusa u Evropi početkom februara s Ministarstvom turizma intenzivirali saradnju zbog kontinuirane razmjene informacija i podataka bitnih za makroekonomske projekcije.

“Ministarstvo finansija je pratilo cjelokupnu ekonomsku situaciju i na osnovu toga, razvilo nekoliko scenarija kretanja najvažnijih makroekonomskih pokazatelja. Trenutni zvanični makroekonomski scenario prognozira realni pad crnogorske ekonomije u 2020. od 6,8 odsto, koji za pretpostavku uzima pad prihoda od turizma za 40 odsto u odnosu na prošlogodišnje. Slične pretpostavke kretanja turizma za 2020. i 2021. imale su i međunarodne institucije Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond i Evropska komisija u njihovim aprilskim i junskim izvještajima. Koliko je izazovno bilo baviti se modeliranjem makroekonomskih projekcija, pokazuju i konstantne revizije svih kredibilnih međunarodnih organizacija u pogledu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini”, kazali su u MF. Objašnjavaju da je najveći stepen neizvjesnosti procjena kretanja zdravstvene situacije i “iako smo 40 dana bili “corona free” država, glavni rizik ponovne pojave virusa u Crnoj Gori desio se početkom juna kada se odstupilo od prvog makroekonomskog scenarija i projekcije turizma”.

Bonus video: