Blokirani računi sačekaće i novu vlast u Budvi

Do izbora je šest dana, a skupštinska zasijedanja zvanično su zaključena u subotu, pa je rok kratak da se administracija na čijem je čelu Nikola Divanović, sada dogovori s Ministarstvom finansija

15897 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Blokirani svi bankovni računi i Vladino potraživanje od 29,3 miliona eura, kao gorući problem, dočekaće i novu gradsku upravu, koja će u Budvi biti konstituisana nakon avgustovskih lokalnih izbora.

Do izbora je šest dana, a skupštinska zasijedanja odborničkog saziva 2016-2020. zvanično su zaključena u subotu, pa je i rok od šest dana do lokalnih izbora kratak da se administracija na čijem je čelu Nikola Divanović, sada dogovori s Ministarstvom finansija i deblokiraju računi Opštine.

Prije tri mjeseca, 27. maja, na zahtjev resora na čijem je čelu Darko Radunović, Privredni sud donio je privremenu mjeru zabrane raspolaganja novcem Opštini Budva na svim bankovnim računima. Time su računi zamrznuti, odnosno lokalnoj upravi svih prethodnih 90 dana nije bilo dozvoljeno da koristi novac, iako se na računu slila milionska svota.

Sve to vrijeme radnicima nijesu bile isplaćene zarade, a nakon posjete premijera Duška Markovića Opštini Budva, kao “prelazno rješenje“ dato je zeleno svjetlo da se dvije odnosno tri plate za oko 700 radnika zaposlenih u opštinskoj administraciji, kulturnim ustanovama, sportskim kolektivima, te odbornicima i RTB isplate novcem države iz tekuće budžetske rezerve. Tako su prije sedam dana isplaćene plate, čime se i Divanović pohvalio da je u pitanju uspjeh njegovog tima koji je riješio problem i naveo da je njegova administracija postigla stoprocentne rezultate.

“Svi smo skupa pokazali da kada postoji politička većina, kada su unutarkoalicioni odnosi permanentno harmonični, onda imate ovakve rezultate. Želim da pošaljem poruku našim sugrađanima da smo za ova dva mjeseca postigli stoprocentne rezultate”, kazao je Divanović.

On je dodao da ne zna šta su to još mogli da urade, a da nisu uradili. “Pokazali smo odgovornost. Isplatili smo sve plate, odborničke naknade čak i onima kojima smo isplatili za nerad i destrukciju. Postigli smo ozbiljan rezultat, bez lažne skromnosti da je rezultat koji smo napravili stoprocentan”, poručio je Divanović.

Ostalo je nepoznato na koji način će gotovo dva miliona eura iz tekuće budžetske rezerve biti tretirano - kao poklon, pozajmica ili kratkoročni kredit, koji će biti vraćen Vladi.

Vlada na čijem je čelu Marković traži od Opštine Budva da joj vrati 29,3 miliona eura, koliko je krajem prošle godine iz državnog budžeta isplaćeno njemačko-austrijskoj kompaniji WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije, a koju je država dala lokalnoj upravi na ime kredita koji je inostrana firma uzela za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bečićima.

Administracija smijenjenog Marka Carevića je odmah nakon donošenja privremene mjere to osporila, ali Vijeće Privrednog suda ni nakon tri mjeseca nije odlučivalo o prigovoru. Kao jedan od modela, koji je Vlada predočila i Divanoviću, bilo je dugoročno kreditno zaduženje, kako bi se vratilo 30 miliona eura. Očigledno, do toga nije došlo jer za tako nešto je potrebna i saglasnost Skupštine opštine, koja je okončala svoj rad.

Po svoj prilici dugogoročno zaduženje aktuelne gradske uprave predvođene DPS-om, uoči izbora, nije bila dobra poruka glasačima jer je sukobljena politička strana iz redova DF i Demokrata takav potez ocjenjivala kriminalnim, zbog čega nije došlo ni do rješenja deblokade, odnosno ostavljeno je novoj gradskoj vlasti da od septembra rješava.

Za sedam dana prihod od 750 hiljada eura

I dok je prliv u opštinsku kasu bio tokom prethodnih mjeseci desetkovan zbog pandemije koronavirusa, u protekloj sedmici, sudeći prema izvodu računa koji je objavljen na opštinskom sajtu, lokalna uprava naplatila je čak 750 hiljada eura. Gotovo pola miliona eura slilo se od poreza na nepokretnost. Praktično, sada na opštinskom računu je gotovo tri i po miliona eura, koje Opština Budva, sve dok je na snazi privremena mjera Privrednog suda, ne može koristiti.

Zaposleni, iako su primili zaostale zarade, očekuju da bi tokom prve sedmice septembra trebalo da bude isplaćena septembarska zarada. Međutim, sve dok sud drži šapu na računima Opštine, malo je vjerovatno da će se to desiti.

Bonus video: