Prodaju državne obveznice da podijele dividendu

Zapisnik s nedavne skupštine CKDD-a, koji je katastar hartija od vrijednosti

3550 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Skupština akcionara Centralno klirinško depozitarnog društva (CKDD), kojim većinski gazduju kompanije i povezane osobe koje kontroliše broker Alekandar Jovović, odlučila je nedavno da akcionarima podijeli 504.604 eura dividende, a taj novac biće prihodovan nakon prodaje 480.000 državnih obveznica.

Radi se o seriji MNE2021 koja treba da bude obavljena do 20. septembra ove godine.

To se vidi iz zapisnika s godišnje skupštine CKDD održane 14. avgusta koji je objavljen na sajtu Montenegroberze.

Skupštinska odluka o raspolaganju imovinom, odnosno rasprodaja državnih obveznica koje je CKDD (bivša Centralno depozitarna agencija) sticala u prethodnom periodu, bila je uslov da se odluči i o raspodjeli većeg dijela dobiti akumulirane prethodnih godina.

Prema zapisniku, ukupna neraspoređena dobit CKDD na kraju 2019. je iznosila 604.298 eura.

Sastanku vlasnika CKDD prisustvovali su akcionari koji posjeduju 586.749 akcija, a donijeta je i odluka o izmjeni Statuta, prema kojoj će Odbor direktora imenovati izvršnog direktora, bez prethodno sprovedenog konkursa. Sve odluke su usvojene jednoglasno.

U CKDD se nalazi katastar svih hartija od vrijednosti u Crnoj Gori.

U drugoj polovini 2018. godine, pojedine firme povezane s Jovovićem i skrivene najprije iza tzv. kastodi računa, obezbijedile su natpolovično vlasništvo u ovoj instituciji kupovinom devet odsto akcija bivše CDA-a, a koje su bile u vlasništvu berze.

Gazdovanju Jovoviću i povezanim licima bivšom CDA doprinio je tada odbjegli kontroverzni biznismen Duško Knežević, koji se u julu 2018. preko bivšeg menadžmenta u Montenegroberzi praktično pitao za glavne odluke. U strukturi vlasnika CKDD - glavni broker na tržištu preko brokersko-dilerske kuće Bull and Bear kontroliše 19 odsto CKDD, posredstvom štamparije “Obod” 16,98 odsto, OIF HLT 7,79 odsto, povezanih lica u of-šor firmi Alec Investment Holding 3,2 odsto i društvu Quntum Investments tri odsto akcija. CBCG ima 34,99 odsto, a CKB 14,99 odsto dionica CKDD, odnosno nešto manje od polovine ukupnog vlasništva.

Bonus video: