Inspekcije da terasu predaju „Astoriji”

JP “Morsko dobro” koje upravlja obalom tvrdi da tivatski advokat i njegova firma nikako ne mogu da zadrže zakup nad terasom kafića na gradskoj rivi Pine

6728 pregleda 7 komentar(a)
Terasa lokala “Apolon” u prvom planu i do nje terasa Astorie, Foto: Siniša Luković
Terasa lokala “Apolon” u prvom planu i do nje terasa Astorie, Foto: Siniša Luković

Javno preduzeće Morsko dobro iz Budve očekuje od Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), odnosno Komunalne inspekcije Opštine Tivat da postupe u skladu sa zakonom i oslobode lokaciju privremenog objekta - terase u zoni morskog dobra na gradskoj rivi Pine u Tivtu, a koju je unatrag nekoliko godina koristio kafić “Apolon“ u vlasništvu tivatskog advokata Ratka Pantovića.

“U cilju sprečavanja nelegalnog korišćenja predmetne lokacije i zaštite interesa države Crne Gore, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je resornom Ministarstvu i Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje dana 24. 7. 2020. godine uputilo Zahtjev za kontrolu prostora, a onda i Urgenciju dana 13. 8. 2020. godine. Do današnjeg dana nemamo povratnu informaciju o eventualnim preduzetim mjerama i postupanjima u skladu sa nadležnositma navedenih institucija“, rečeno je “Vijestima“ iz Morskog dobra na čijem je čelu Predrag Jelušić (DPS).

MORT je 14. avgusta Komunalnoj inspekciji Opštine Tivat kojom rukovodi Jovica Stojković (DPS) naložio da obavi inspekcijski nadzor u vezi s korišćenjem lokacije sporne terase sa aspekta posjedovanja validnog ugovora o njenom zakupu, te da postupi u skladu sa zakonom. Do danas, međutim, mobilijar kafića “Apolon“ nije uklonjen sa sporne terase jer je njegov vlasnik Pantović osporio pravnu valjanost posljednjeg tendera na kojem je Morsko dobro ovu lokaciju dalo u zakup kompaniji “Nemesis“ iz Pogorice, vlasniku susjednog malog hotela “Astoria“ na tivatskoj gradskoj rivi.

Pantović, pozivajući se na Uputstvo za ponuđače, koje je bilo sastavni dio ovog tendera, tvrdi da Morsko dobro tu terasu nije moglo izdati nikom osim njemu jer je ona najbliža upravo njegovom ugostiteljskom objektu i da je tender na kome je terasa data u zakup do kraja ove godine “Nemesisu“ sa mogućnošću produženja zakupa i u naredne tri godine, nevalidan i nelegalan.

Podgorička firma je za godišnji zakup ponudila i već Morskom dobru platila iznos od 4.692 eura.

Pantović tvrdi i da po aktuelnom Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, Komunalna inspekcija i Komunalna policija Opštine Tivat, nemaju nadležnost da postupaju u vezi sa privremenim objektima u zoni morskog dobra, zbog čega je najavio da će, ukoliko organ kojim rukovodi Stojković bude postupao prema njemu u skladu sa zahtjevom MORT-a, on „protiv onoga ko u ime Komunalne inspekcije potpiše rješenje o uklanjaju moje terase, podnijeti krivičnu prijavu“.

Iz Morskog dobra su “Vijestima” saopštili da je „važeći Ugovor o korišćenju morskog dobra broj 0208-2030/3 od 17. 7. 2020. godine, za privremenu lokaciju - montažno-demontažni objekat, terasa ugostiteljskog objekta “Apolon”, na kat. parceli 4886 K.O. Tivat, lokacija označena brojem 6.11 u Izmjenama i dopunama Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra u Opštini Tivat, zaključen na osnovu sprovednog javnog postupka između javnog preduzeća i društva Nemesis DOO.. koga zastupa i predstavlja Nikola Perović“.

“Ugovor u svemu zaključen je saglasno ponovljenom Javnom pozivu za javno nadmetanje za zakup terasa ugostiteljskih objekata prema Izmjenama i dopunama programa privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023. godine, kojim je pored ostalih lokacija obuhvaćena i lokacija označena brojem 6.11. Za zakup predmetne lokacije na ponovljenom javnom pozivu dostavljena je jedna prijava, i to prijava društva Nemesis DOO predmetnim javnim pozivom navodi se da ‘pravo učešća na javnom nadmetanju imaju vlasnici/zakupci najbližeg ugostiteljskog objekta, koji posjeduju uredno odobrenje za rad nadležnog organa lokalne samouprave ili građevinsku dozvolu /prijavu građenja za poslovni prostor’. Kako se objekat Astoria, društva Nemesis nalazi odmah do objekta Apolon, društva Adriatic Security System Int d.o.o., smatra se najbližim ugostiteljskim objektom iz tačke 5.2 Javnog poziva. Dalje, društvo Nemesis d.o.o. posjeduje rješenje Ministarstva održivog razvoja i turizma od 13. 12. 2017. godine, kojim se odobrava tom društvu obavljanje ugostiteljske djelatnosti u malom hotelu Astoria Tivat“, saopštili su iz Morskog dobra, naglašavajući da stoga, nije bilo nikakve pravne prepreke da oni dosadašnju “Apolonovu“ terasu ustupe u zakup novom korisniku.

Pantovićeva firma “Adriatic Security System Int“ naime, do kraja 2017. imala je ugovor sa Morskim dobrom o zakupu te lokacije, ali je i pored njegovog isteka i činjenice da ga formalno nije produžavala niti plaćala zakup, terasu nastavila da koristi i nekon toga. To su juče i zvanično potvrdili iz Morskog dobra, napominjući da je to JP ponavljalo javne pozive za ustupanje lokacije - montažno-demontažni objekat, terasa ugostiteljskog objekta “Apolon”, na kat.parceli 4886 KO Tivat, lokacija označena brojem 6.11 u Programu privremenih objekata u zoni morskog dobra u Opštini Tivat, međutim društvo Adriatic Security System Int Tivat nije konkurisalo“.

“Takođe, Javnim pozivom za javno nadmetanje za zakup terasa ugostiteljskih objekata u Tivtu prema Programu privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019- 2023. godine od 19. 4. 2019. godine obuhvaćene su sve planirane terase u opštini Tivat. Za lokaciju pod rednim brojem 7 u Javnom pozivu „terasa ugostiteljskog objekta Apolon, na kat.parceli 4886 označenu 6.11. nije bila dostavljena nijedna ponuda. Raniji zakupac - društvo “Adriatic Security System” nije dostavio prijavu na javni poziv, nije učestvovao u postupku niti je za korišćenje predmetne terase zaljučio ugovor za 2020. godine. Kada je objavljen ponovljeni Javni poziv za javno nadmetanje za zakup terasa ugostiteljskih objekata od 16. 6. 2020. godine, društvo “Adriatic Security Sysetem” nije bilo zakupac/korisnik lokacije 6.11 u Programu privremenih objekata u zoni morskog dobra, u Opštini Tivat niti na isti Javni poziv dostavio prijavu”, istakli su iz Morskog dobra.

Bonus video: