Vlada će podržati otkup jagnjadi po povoljnijim uslovima

Sprovođenje tog programa omogućiće realizaciju tržišnih viškova jagnjadi i očuvanje dohotka poljoprivrednih proizvođača, kao i snabdijevanje penzionera kvalitetnim mesom po povoljnim cijenama

1497 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Vlade, Foto: Savo Prelević
Zgrada Vlade, Foto: Savo Prelević

Vlada će podržati otkup jagnjadi i ove godine, kao nastavak brige prema potrebama penzionera i farmera.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o otkupu jagnjadi za ovu godinu.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), Savezom udruženja penzionera, Investiciono-razvojnim fondom (IRF), uz učešće privrednih subjekata, organizovaće otkup tržišnih viškova jagnjadi.

Sprovođenje tog programa omogućiće realizaciju tržišnih viškova jagnjadi i očuvanje dohotka poljoprivrednih proizvođača, kao i snabdijevanje penzionera kvalitetnim mesom po povoljnim cijenama.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja rekli su da je otkup jagnjadi u ovoj godini posebno značajan za poljoprivredne proizvođače, kada je, zbog pandemije COVID19, pristup potrošačima i plasman poljoprivrednih proizvoda otežan.

„Pored blagovremenog i sigurnog otkupa sezonskih viškova, značiće i podršku dohotku proizvođača jer će se jagnjad otkupljivati po cijeni višoj od prošlogodišnje, odnosno po 2,5 eura po kilogramu žive mjere“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će cijena mesa za penzionere biti kao i u prošloj godini - 4,4 eur/kg, uz plaćanje na osam mjesečnih rata.

„Ministarstva poljoprivrede i rada i socijalnog staranja i Fond PIO obezbijediće subvencije u iznosu od 1,3 eur/kg mesa: solidarno sa 1,1 eur/kg mesa, a preostali dio od 0,2 eur/kg Ministarstvo poljoprivrede, zbog povećane otkupne cijene, kao vid podrške dohotku poljoprivrednih proizvođača, u cilju ublažavanja posljedica pandemije Covid 19“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da će IRF obezbijediti kreditna sredstva od dva miliona eura za finansiranje otkupa i blagovremenog plaćanje poljoprivrednim proizvođačima.

„U program otkupa biće uključeni privredni subjekti iz sektora mesne industrije koji ispune uslove IRF-a za dobijanje kreditih sredstava, što će biti garancija blagovremenog i sigurnog plaćanja farmerima za otkupljenu jagnjad“, kaže se u saopštenju.

Očekuje se da će biti otkupljeno oko 14 hiljada jagnjadi i da će otkup početi u prvoj sedmici septembra.

Bonus video: