Vlada CG: Kompletiran pravni osnov za uplatu 40,5 miliona eura podrške EU

EU podrška u iznosu od 40,5 miliona eura biće usmjerena na budžetsku podršku za sufinansiranje mjera koje Vlada već sprovodi u okviru prva tri paketa mjera podrške ekonomiji i društvu u okviru odgovora na širenje koronavirusa

3581 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Vlada je usvojila finansijske sporazume sa Evropskom komisijom (EK), čime je stvoren pravni osnov za dodjelu budžetske podrške Evropske unije (EU) od 40,5 miliona eura, kao odgovor na epidemiju koronavirusa.

Iz Generalnog Sekretarijata Vlade je saopšteno da je Vlada prihvatila dopunu 1 finansijskog sporazuma za program IPA 2016, kao i finansijske sporazume za programe IPA 2019 i IPA 2020.

“Pandemija koronavirusa tokom ove godine je uzrokovala potrebu za uvođenjem niza hitnih i efikasnih mjera za prevenciju i kontrolu njegovog daljeg širenja, kao i mjera socijalne i ekonomske politike koje će ublažiti posljedice krize na globalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

EK je, prepoznajući napore koje Vlada ulaže u sprovođenje tih mjera, donijela odluku da finansijski podrži Crnu Goru u njihovoj realizaciji, što je dodatni izraz povjerenja EU u odgovorno i pravovremeno djelovanje Vlade u toj oblasti.

“Uz jasnu poruku podrške državama Zapadnog Balkana u kritičnim momentima širenja epidemije novog virusa, naglašeno je da će EU prenamjenom sredstava iz odobrenih IPA programa podržati Crnu Goru u borbi protiv širenja virusa i saniranju ekonomskih posljedica epidemije”, rekli su iz Generalnog Sekretarijata Vlade.

EU podrška u iznosu od 40,5 miliona eura biće usmjerena na budžetsku podršku za sufinansiranje mjera koje Vlada već sprovodi u okviru prva tri paketa mjera podrške ekonomiji i društvu u okviru odgovora na širenje koronavirusa.

“Sredstva će biti uplaćena u okviru dvije tranše – fiksne tranše budžetskoj podršci u iznosu od 28 miliona eura, što je 70 odsto ukupne podrške, i varijabilne tranše u iznosu od 12 miliona eura ili 30 odsto ukupne podrške”, precizirali su iz Generalnog Sekretarijata.

Isplata fiksne tranše je planirana za treći kvartal, a varijabilne na kraju jednogodišnjeg programa, u trećem kvartalu naredne godine.

Bonus video: