Udruženje: Jovanić zahtjev za reviziju držao u fioci od 2015. godine

Jovanić je Vrhovnom sudu po zahtjevu za reviziju dostavio spise ovog predmeta 29. jula ove godine, o čemu je pismeno obavijestio Kneževića, koji je taj dopis dostavio “Vijestima” na uvid

13741 pregleda 4 komentar(a)
Bez odgovora: Jovanić, Foto: Savo Prelević
Bez odgovora: Jovanić, Foto: Savo Prelević

Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara bivšeg Duvanskog kombinata, koji je likvidiran, podnijelo je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) protiv predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i sumnjiči ga da je zloupotrijebio položaj time što "zahtjev za reviziju sudskog postupka s kraja novembra 2015. nije predao Vrhovnom sudu u zakonskom roku, već je to uradio tek 29. jula ove godine - sa zakašnjenjem od četiri godine i osam mjeseci".

Zakonski zastupnik Udruženja Žarko Knežević naveo je u krivičnoj prijavi VDT-u da je ova zloupotreba službenog položaja definisana članom 416. Krivičnog zakonika, kao i ali i da je specifična, „a naročito po perfidnosti“.

Udruženje je izjavilo reviziju Vrhovnom sudu protiv rješenja Apelacionog suda od 27. oktobra 2015.godine, kojim se potvrđuje rješenje Privrednog suda o otvaranju stečajnog postupka nad DKP-om zbog kršenja Plana reorganizacije. Rješenje prvostepenog suda je donijeto 23. jula 2015.

„Predmetnu reviziju smo dostavilili Privrednom sudu 27.novembra 2015, koji je bio obavezan da istu proslijedi Vrhovnom sudu“, ističe u prijavi Knežević i napominje da je Privredni sud "zadržao reviziju kod sebe četiri godine i osam mjeseci“.

Jovanić je Vrhovnom sudu po zahtjevu za reviziju dostavio spise ovog predmeta 29. jula ove godine, o čemu je pismeno obavijestio Kneževića, koji je taj dopis dostavio “Vijestima” na uvid.

Knežević tražio 4. juna od Vrhovnog suda da što prije donese odluku o reviziji, ali mu je odgovoreno da im nije dostavljen zahtjev za revizuju tog sudskog postupka.

Predsjednik Privrednog suda nije juče odgovorio na pitanja “Vijesti” da objasni zašto je tako postupio i šta se zapravo desilo, u ovom predmetu.

“Vjerovatno bi predmetna revizija još boravila u fioci Privrednog suda da Udruženje nije intervenisalo, prvo kod Vrhovnog, a potom i kod Privrednog suda, sa ciljem da se tome uđe u trag", istakao je Knežević u prijavi i zatražio da se pokrene krivični postupak protiv Jovanića i on kazni po zakonu.

Imovina bivšeg državnog preduzeća prodata je građevinskoj kompaniji Zetagradnja iz stečajne mase za 13,2 miliona eura, a ugovor je zaključen 21. juna 2010.

“Ovo je samo prva krivična prijava protiv jednog od onih sudija koji su zloupotrebljavajući sudijsku funkciju donosili nezakonite odluke na štetu manjinskih akcionara DKP-a, na način što su osnaživali kupoprodajne ugovore koji su zaključivani isključivo zloupotrebom službenog položaja ili vršenjem drugih krivičnih djela. Sljedećim prijavama biće obuhvaćeni i neki visoki državni funkcioneri, iz istih razloga”, najavio je Knežević u prijavi VDT-u.

Sudija Specijalnog odjeljenja Višeg suda iz Podgorice Ana Vuković oslobodila je početkom 2019. optužbe stečajnog upravnika DKP-a Veselina Raičevića, preduzeće Zetagradnju i nekadašnjeg direktora te komapnije Miloša Stojanovića, koji su se optužnicom teretili za višemilionsku malverzaciju prilikom kupoprodaje imovine DKP-a u stečaju.

Mali akcionari DKP-a u Privrednom sudu vodili su i drugi spor. Vrhovni sud je odbio je zahtjev Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata za reviziju sudskog postupka koji su niz godna vodili protiv matične kompanije, Zetagradnje, države, Novog DKP-a i Glavnog grada.