Nurković podijelio zaposlenima 165.000 eura

Iz dokumentacije se vidi da je odluka o raspodjeli novca donijeta 2018, ali se ne navodi da li je predviđeno da bude isplaćen te godine ili kasnije. Ukupno je 16 zaposlenih dobilo po 10.000 eura, a jedan 5.000 eura

57594 pregleda 201 reakcija 29 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Boris Pejović
Osman Nurković, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, na čijem čelu je Osman Nurković, podijelilo je 165.000 eura zaposlenima u tom resoru i upravama i direkcijama kojima rukovodi - za poboljšanje uslova stanovanja. Ukupno je 16 zaposlenih dobilo po 10.000 eura, a jedan 5.000 eura.

“Vijesti” imaju uvid u kompletnu dokumentaciju o toj raspodjeli koju je dobio jedan od bivših zaposlenih barske Uprave pomorske sigurnosti Ćazim Alković. Iz dokumentacije se vidi da je odluka o raspodjeli novca donijeta 2018. godine, ali se ne navodi da li je predviđeno da bude isplaćen u 2018. ili kasnije. Alković je “Vijestima” kazao da je on otišao iz Uprave u oktobru 2019. godine i da je novac do tada isplaćen.

Ministarstvo je tu dokumentaciju dostavilo nevladinoj organizaciji MANS po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Ta NVO ima posebni program u okviru kojeg pomaže građanima koji im se obrate da dođu do dokumentacije po Zakonu o slobodnom pristupu informaacijama..

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Iz dokumentacije nije jasno da li je novac zaposlenima dodijeljen bespovratno ili je riječ o kreditu po povoljnijim uslovima.

“Vijesti” su o tome pitale Ministarstvo saobraćaja, ali je nezvanično rečeno da zbog godišnjih odmora mogu odgovoriti nakon 1. septembra.

Pitanja za Nurkovićev resor su da li za ovu odluku ministarstvo ima zvanično odobrenje Vlade i ako ima kada je Vlada dala saglasnost za dodjelu novca, na osnovu kog dokumenta je definisano koliko je ukupno službenika moglo da dobije novac i sa koje budžetske stavke je isplaćen, u kojoj godini, kao i da li su konačnu rang-listu mogli da vide svi zaposleni. Ministarstvo treba da objasni i zašto prvih 17 zaposlenih sa rang-liste koji imaju najviše bodova nije dobilo novac, već su ga dobili neki zaposleni sa manjim brojem bodova, koji se nalaze nakon 17. pozicije na listi. Ukupna rang-lista broji 70 zaposlenih.

Dobitnici

Prema dokumentaciji Ministarstva, troje zaposlenih iz Uprave pomorske sigurnosti dobilo je po 10.000 eura i to Goran Kastratović, Žarko Lukšić i Vesna Bakić. Istu sumu novca u Direkciji za saobraćaj dobili su Vesna Topalović, Sreten Mrvaljević i Radojica Poleksić. Direkcija za željeznice dobila je 15.000 eura od čega je Momiru Međedoviću pripalo 10.000, a Miloju Rogaču 5.000 eura.

Najviše novca su dobili zaposleni u Ministarstvu i to 90.000 eura koje je podijelilo devet zaposlenih - Ljubiša Živaljević, Predrag Ratković, Zoran Vukašinović, Ljubomir Tapušković, Jelena Raspopović, Nevenka Tomić, Maja Mijušković, Snežana Đurković i Irena Janković. Većina zaposlenih koji su dobili novac imaju zvanje samostalni savjetnik I, a neki i zvanje načelnika, rukovodioca, lučkog kapetana, glavnog inspektora...

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva treba da odgovori i na osnovu koje odluke je definisano koliko je ukupno službenika moglo da dobije novac i sa koje budžetske stavke je isplaćen, u kojoj godini, zašto su novac dobili neki zaposleni sa manjim brojem bodova od onih koji su u vrhu rangiranih...

Nurković je u 12. decembra 2017. godine odlučio da formira Komisiju za rješavanje stambenih pitanja, poboljšanje uslova stanovanja, odnosno, dodjelu novca po povoljnim uslovima.

“Komisija je na osnovu podnijetih zahtjeva sprovela postupak za rješavanje stambenih pitanja na osnovu kriterijuma - značaj i složenost poslova koje službenik obavlja, radni staž i broj članova domaćinstva i donijela odluku o utvrđenoj rang-listi 22. januara 2018. godine na koju je određeni broj službenika dostavio prigovore. U njima se, između ostalog, ukazuje na netransparentnost sprovođenja postupka raspodjele novca, diskriminaciju podnosioca zahtjeva za dodjelu kredita u vezi sa dodijeljenim iznosima, nejednako dodjeljivanje iznosa novca, neobjavljivanje na oglasnoj tabli Ministarstva rang-liste... Prigovoreno je i zbog nepostupanje po kriterijuma definisanim odlukom, da se iz osporene odluke ne može utvrditi koji su konkretni i stvarni kriterijumi korišćeni prilikom utvrđivanja rang-liste”, piše u dokumentaciji Ministarstva.

Nurković je nakon prigovora, donio rješenje 5. marta 2018. godine, kojim je poništio odluku o utvrđenoj-rang listi, pa je Komsija donijela novu 6. marta te godine.

Alković: Bio sam jedanaesti na rang-listi, a novac nisam dobio

Ćazim Alković koji je do oktobra prošle godine bio zaposlen u Upravi pomorske sigurnosti, “Vijestima” je kazao da je iz dokumentacije koja je MANS-u dostavljena saznao da je 11. na listi i da mu nije isplaćeno 5.000 eura koliko mu je direktor Uprave Safet Kočan kazao da će dobiti.

“Veliki broj zaposlenih u Upravi pomorske sigurnosti se tada prijavio. Pošto živim kao podstanar, a u Upravi radim duže od 20 godina i ja sam se prijavio”, kazao je Alković.

On je kazao da nijesu mogli da dobiju utvrđenu rang-listu zaposlenih.

“MANS-u sam se obratio i iz dostavljene informacije sam saznao da sam bio na 11. mjestu na rang-listi koju je Ministarstvo sastavilo, a novac nijesam dobio”, kazao je Alković koji je od oktobra prošle godine u Opštini Bar.

“Vijesti” su pitale Ministarstvo zašto Alkoviću nije isplaćen novac iako je zauzeo 11. mjesto na konačnoj rang-listi.

Bonus video: