Milioni za štampanje knjižica i sertifikata pomorcima

Ministarstvo saobraćaja godinama skupo plaća štampanje formulara, dok druge uprave i ministarstva slična dokumenta štampaju i po 40 puta nižoj cijeni. Štampanje knjižice za pomorce 20 eura, a pravog pasoša za građane osam eura

35741 pregleda 62 reakcija 23 komentar(a)
Sertifikate i knjižice na kraju plaćaju pomorci (ilustracija), Foto: shipposting.com
Sertifikate i knjižice na kraju plaćaju pomorci (ilustracija), Foto: shipposting.com

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je pet godina kupovalo formulare poput pomorskog setrifikata i pomorske knjižice po višestruko većim cijenama od formulara sa sličnim specifikacijama, na šta je potrošeno milion eura, a sklopljen je i nastavak tog ugovora za još četiri godine.

Prema podacima sa sajta Uprave za javne nabavke, Ministarstvo od firme DPC d.o.o. Podgorica kupuje pomorski sertifikat, list papira A4 viskog kvaliteta i zaštite od falsifikovanja, po cijeni od 4,29 eura. S druge strane, Uprava za nekretnine je od iste firme, u istom periodu, kupila formulare za listove nepokretnosti sa istom zaštitom i specifikacijama po cijeni od svega 11,5 centi, odnosno 40 puta nižoj cijeni.

Ministarstvo saobraćaja od DPC-a kupuje i pomorske knjižice po cijeni od 19,78 eura, dok Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarnu zaštitu pasoše za kućne ljubimce, sa istim specifikacijama kvaliteta i zaštite kao i knjižica za pomorce, kupuje po 53 centa od firme “Grafo group”, gdje je isti vlasnik kao i u DPC.

 Cijena štampanih formulara iz ugovora sa Ministarstvom
Cijena štampanih formulara iz ugovora sa Ministarstvomfoto: Vijesti

Ministarstvo unutrašnjih poslova je početkom godine od specijalnog dobavljača iz Sjedinjenih Američkih Država po cijeni od osam eura kupilo za građane obrasce pasoša najnovije generacije, sa višestruko i neuporedivo većim oblikom zaštite i kvaliteta papira, nego što imaju pomorske knjižice.

Iz Ministarstva bez odgovora

Kako su moguće ovolike razlike u cijeni, “Vijestima” nijesu odgovorili iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Oni ove sertifikate i knjižice kasnije naplaćuju od pomoraca.

Jedini ponuđač koji se javlja na ovom tenderu Ministarstva saobraćaja je firma DPC iz Podgorice u konzorcijumu sa štamparijom “Grafotisak” iz Gruda u Bosni i Hercegovini. Razlog zašto se niko drugi ne može javiti na tender je uslov da se redni brojevi na sertifikatu i knjižici otisnu “unikatnim numeratorom”. Takav numerator nema niko u Crnoj Gori, a rijetki su i u regionu.

Ostali koriste klasične numeratore koji isto tako štampaju redne brojeve na formularima, knjižicama, ulaznicama... Oni nijesu oblik zaštite, već zaštitu predstavlja hologramska traka, vodeni žig, boja kvalitet papira..., sve ono što ima i na formularu od 11,5 centi, kao i na onom kojeg Ministarstvo kupuje za 4,29 eura.

Sporne nabavke Ministarstva saobraćaja po ovim uslovima počele su 2015. godine, kada je ministar bio Ivan Brajović, a nastavljene su po sadašnjim ministrom Osmanom Nurkovićem.

Dobitniku posla sve regularno

DPC je firma registrovana za djelatnost reklamnih agencija, nema štampariju već štampanje obavlja u povezanim firmama.

Vlasnik i direktor DPC-a Mirko Đurić, koji je i suvlasnik “Grafo grupe”, “Vijestima” je na pitanja o ovim poslovima i razlikama ponudama njegovih firmi, izrazio sumnju da je “Vijestima” te podatke dala njegova konkurencija kako bi ga diskreditovali.

Na pitanje kako mogu biti ovoliko različite cijene za dokumenta sa istim ili sličnim specifikacijama njegovim firmi, kao što su pomorske knjižice prema Ministarstvu i pasoši za kućne ljubimce kod Uprave za bezbjednost hrane i veterinu ili pomorski sertifikat i izvod iz katastra, Đurić tvrdi da se to ne može porediti.

“Dokumenti koje nazivate,,sličnim” su u tehnološkoj koncepciji proizvodnje potpuno različiti proizvodi, koji su definisani različitim tehničkim specifikacijama i iza kojih stoji različita struktura nabavne i prodajne politike, kao jedina ekonomska osnova za formiranje cijena. Takođe, navedeni ti dokumenti imaju potpuno različite i nemjerljive stepene zaštite, zbog čega i postoji diferencijacija cijena”, odgovorio je Đurić.

On navodi da je konkurencija na tenderu Uprave za nekretnine, gdje je on za štampanje 300 hiljada listova sa hologramskim i drugim zaštitama ponudio 7,5 hiljada eura, nudila svoje usluge za 14 hiljada.

Unikatni ili klasični numerator

Na pitanje da pojasni razliku između njegovog unikatnog numeratora i klasičnog numeratora u ulaznica, formulara ili dokumenata, ako su oni već zaštićeni od falsifikovanja hologramskom folijom i drugom zaštitom, Đurić navodi i da je pisanje tih brojeva oblik zaštite.

“To su tehnološke i zaštitne stvari, budući da što dokument ima veće stepene zaštite, teže ga je falsifikovati. Novčanice ili vrednosni dokumenti imaju po 10 vrsta različitih zaštita, čime su bolje zaštićeni od falsifikovanja”, kazao je Đurić.

Njegova firma je dobila i novi petogodišnji ugovor sa Ministarstvom saobraćaja za iste poslove.

“Ugovor sa Ministarstvom saobraćaja je dobijen prije mjesec dana, putem javnog nadmetanja, gdje je i bilo više ponuđača, a firma DPC d.o.o. je dobila kao prvorangirani ponuđač”, naveo je Đurić.

Sličan ugovor sa Narodnim muzejom - produžava se sa rođakom Miranović

DPC je četvorogodišnji ugovor 2016. godine sa okvirnim godišnjim iznosom od 55 hiljada eura, zahvaljujući “unikatnom numeratoru”, potpisao i sa Narodnim muzejom sa Cetinja. Đurić je ugovor potpisao sa tadašnjim direktorom Pavlom Pejovićem, ali ih od 2018. godišnje produžava i fakturiše sa svojom sestrom od tetke, sadašnjom direktoricom Anastazijom Miranović.

Miranović
Miranovićfoto: Vijesti

Na pitanje da li je tačno da je u srodstvu sa direktoricom Miranović i da li se nalaze u konfliktu interesa, Đurić je odgovorio:

“Sa gospođom Anastazijom Miranović jesam u rodbinskoj vezi. Javnu nabavku u toj ustanovi je firma DPC dobila 2016. godine, a Anastazija Miranović je došla 2018. godine, dakle 2,5 godine kasnije. Sve podatke o javnoj nabavci imate na državnom portalu za javne nabavke”.

Ima li sukoba interesa?

Na pitanje da li je pri potpisivanju ugovora za 2019. godinu, potpisalo izjavu da ne postoji sukob interesa u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, Đurić kaže da nije bilo potrebe.

“Firma DPC nije potpisivala izjavu o nepostojanju sukoba interesa 2019. budući da je u pitanju okvirni sporazum potpisan 2016. godine, i tada je potpisana izjava o nepostojanju sukoba interesa jer je tadašnji direktor raspisao javnu nabavku na kojoj smo mi dobili posao kao prvorangirani ponuđač”, naveo je Đurić.

Može li rodbina potpisivati nastavke: Miranović i Đurić sestra i brat od tetke
Može li rodbina potpisivati nastavke: Miranović i Đurić sestra i brat od tetkefoto: Vijesti

Miranović je “Vijestima” takođe potvrdila da je u rodbinskim vezama sa Đurićem, navodeći da je ugovor naslijedila iz perioda kada nije bila u Narodnom muzeju.

“Tender za slične potrebe raspisan je u martu 2020, kada se direktorica Miranović izuzela iz odlučivanja/potpisivnja, što je odobrio Savjet NMCG, s obzirom da je postojala mogućnost da ista firma učestvuje na datom tenderu. Firma DPC doo samostalno i u konzorcijumu učestvuje na tenderima koje NMCG raspisuje više od 10 godina. Narodnom muzeju do sada nije podnošena prijava za kršenje antikorupcijskih pravila”, navedeno je u odgovoru iz Narodnog muzeja.

Antikorupcijska izjava je potpisana 2016. godine na osnovni ugovor kada je, kako kažu, bila zakonska obaveza, a da ona za naredne godine nije postojala.

Šta kažu u Narodnom muzeju

Na pitanje da li je tehnička specifikacija tendera prilagođavana konzorcijumu DPC jer koriste unikatni numerator i zbog čega je on bitan za Narodni muzej ako su ulaznice već zaštićene hologramskom folijom, Miranović kaže da nije bilo prilagođavana tendera ovom ponuđaču.

“Ne, nije tačno da se tehnička specifikacija prilikom raspisivanja tendera prilagođava konzorcijumu DPC doo Podgorica - Grafotisak. Od 2012. godine, zbog sprečavanja zloupotreba koje su se dešavale po predmetnom pitanju u ranijem periodu u Narodnom muzeju odlučeno je da se štampaju ulaznice koje će imati najveći stepen sigurnosti. Sve firme koje su ispunjavale tražene uslove mogle su se prijaviti na javni poziv”, saopštili su iz NMCG-a.

Na pitanje da li je prema DPC-u bilo drugih plaćanja iz Narodnog muzeja i u kojim iznosima, kazali su da bi za te podatke odgovorili jedino zvanično preko zahtjeva shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

Na pitanje zašto je poništen ovogodišnji tender i da li su ove godine imali plaćanja prema DPC-u, iz Narodnog muzeja su odgovorili da je tender obustavljen na zahtjev Ministarstva kulture.

“Usljed nenadane situacije izazvane pandemijom - korona virusom, bilo je neizvjesno svako dalje planirano poslovanje. NMCG nije bio specifikum po tom pitanju, jer je traženo je da se obustave svi pokrenuti tenderi kada je u pitanju Ministarstvo kulture. Narodni muzej tokom ove godine nije imao poslove sa DPC d.o.o. Podgorica i njegovim konzorcijumom”, navedeno je iz NMCG-a.

Bonus video: