Trgovina strujom ide bez problema

Predstavnici Odbora su kazali da je pad cijena struje na evropskom tržištu odgovarao crnogorskom elektroenergetskom sistemu koji je, zbog manjka proizvodnje u hidroelektranama, uvozio struju

4678 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ivan Petrušić
Foto: Ivan Petrušić

Pandemija koronavirusa nije uticala na proizvodnju i trgovinu električnom energijom, ali je zbog smanjenja industrijske potrošnje došlo do pada cijena struje u Evropi, što je pogodovalo crnogorskom elektroenergetskom sistemu, saopšteno je iz Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore.

Predstavnici Odbora su kazali da je pad cijena struje na evropskom tržištu odgovarao crnogorskom elektroenergetskom sistemu koji je, zbog manjka proizvodnje u hidroelektranama, uvozio struju.

„Za prvih šest mjeseci ove godine padavine su iznosile 46 odsto dugogodišnjeg prosjeka, usljed čega je hidroelektrana (HE) Perućica proizvela samo 30 odsto planirane proizvodnje iz dotoka HE Perućica, prema njihovim riječima, trenutno ima 265 gigavat sati (GWh) rezerve u energiji i njena akumulacija je na 98 odsto maksimuma, jer je Elektroprivreda (EPCG) bila u režimu “čuvanja” akumulacija za ljetnju sezonu.Potrošnja kupaca koje EPCG snabdijeva je u prvoj polovini godine niža od planirane, što je posljedica lošije turističke sezoneotrošnja kupaca koje EPCG snabdijeva je u prvoj polovini godine niža od planirane, što je posljedica lošije turističke sezone“, kazali su predstavnici Odbora agenciji Mina-business.

EPCG je, kako su naveli, za šest mjeseci uvezla 678 GWh električne energije, a izvezla 461 GWh, ali je, usljed razlika u kupovnoj i prodajnoj cijeni, ostvaren pozitivan finansijski efekat.

„Remont Termoelektrane (TE) Pljevlja teče po planu i prvi put ga izvode crnogorske firme. Kapitalni remont agregata A2 na HE Pivi je u prekidu zbog pandemije koronavirusa“, kazali su iz Odbora.

Predstavnici Odbora udruženja energetike i rudarstva smatraju da je puštanje u rad podmorskog elektroenergetskog kabla, koji povezuje tržište električne energije Zapadnog Balkana sa EU, najznačajniji projekat koji se u u prošloj godini realizovao u oblasti energetike.

„Taj projekat predstavlja i dodatan podsticaj za aspiraciju Crne Gore da se od uvoznika transformiše u izvoznika električne energije. Takođe, značajno će uticati, ne samo na našu zemlju, već i na tržište električne energije u cijelom regionu, koje će se preko kabla povezati sa tržištem EU“, saopštili su iz Odbora.

Iz Odbora su, govoreći o boljem razvoju energetskog sektora, kazali da bi posebnu pažnju, izradom ekspertskih studija, trebalo posvetiti valorizaciji rezervi uglja od oko 200 miliona tona, gdje su do sada uložena značajna finansijska sredstva.

Bonus video: