I zvanično pao plan iz rebalansa

"Nižu naplatu prihoda, dominantno uslovljava pad prometa u unutrašnjoj i spoljnoj trgovini što u prvom redu zavisi od turističke sezone odnosno ostvarenih prihoda koji se generišu po osnovu dolazaka stranih turista”, objašnjeno je iz Ministarstva

7347 pregleda 1 komentar(a)
Radunović, Foto: Boris Pejović
Radunović, Foto: Boris Pejović

Manjak u državnoj kasi je od početka godine do kraja jula dostigao iznos od 271 milion eura, što je za 18,8 miliona ili 7,5 odsto više u odnosu na plan, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Prihodi budžeta za sedam mjeseci bili su 881,9 miliona i za 12,3 miliona manji su u odnosu na plan definisan rebalansom, dok su u poređenju s istim periodom za prošlu godinu niži za 116,2 miliona eura.

“Niža naplata prihoda prevashodno je rezultat manje naplate poreza na potrošnju, od čega je PDV ostvaren ispod plana za 21,8 miliona, dok je naplata akciza ispod planiranih za 2,9 miliona. Nižu naplatu prihoda, dominantno uslovljava pad prometa u unutrašnjoj i spoljnoj trgovini što u prvom redu zavisi od turističke sezone odnosno ostvarenih prihoda koji se generišu po osnovu dolazaka stranih turista”, objašnjeno je iz Ministarstva.

Porezi i doprinosi na zarade zabilježili su kumulativan rast u odnosu na plan u iznosu od 10,7 miliona zbog subvencionisanja dijela zarada zaposlenih koje su nastavile da se sprovode i u okviru trećeg paketa Vladinih mjera, ali i blagog rasta zarada zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu. Porasli su i prihodi od poreza na dobit.

“Epidemiološka situacija u zemlji, kao i na globalnom nivou u julu mjesecu opredjeljuje najznačajniji dio ekonomskih trendova, što se odražava i na naplatu prihoda budžeta. Imajući u vidu izraženu sezonalnost kad je u pitanju naplata prihoda budžeta u julu mjesecu uslovljena ubiranjem prihoda po osnovu ostvarenog turističkog prometa, značajno manji broj dolazaka i ostvaren broj noćenja uzrokovao je i pad naplaćenih prihoda”, objašnjeno je iz Ministarstva finansija kojim rukovodi ministar Darko Radunović.

Izdaci su za sedam mjeseci 2020. bili 1,152 milijarde eura i u odnosu na planirane veći su za 6,5 miliona eura.

U poređenju s istim periodom prethodne godine veći su za 113,5 miliona i to zbog sprovođenja mjera na suzbijanju pandemije koronavirusa.

Bonus video: