Barović i društvo dobili 5,67 miliona za “Swiss osiguranje”

"Fjord" je od jučerašnje transakcije inkasirao 3,44 miliona, Labović 768.848 eura, a Barović lično i dio malih akcionara, koji su imali ukupno 24,45 odsto akcija, oko 1,47 miliona eura

15517 pregleda 5 komentar(a)
Veselin Barović, Foto: Filip Roganović
Veselin Barović, Foto: Filip Roganović

Austrijska kompanija "Grawe" kroz tri blok posla kupila je juče na Montenegroberzi 94,6 odsto akcija "Swiss osiguranja" za nešto više od 5,67 miliona eura.

Poslovi su sklopljeni posredstvom Podgoričkog brokera po prosječnoj cijeni 10,67 eura.

Pregovori o preuzimanju "Swiss osiguranja" trajali su od prošle godine, a posljednji put na berzi ovom hartijom se trgovalo sredinom februara ove godine po cijeni od 4,88 eura.

Večinski vlasnik "Swiss osiguranja" sa 57,34 odsto akcija do juče je bilo HP "Fjord" iz Kotora, kojom gazduje firma "Alpha Invest" iz Podgorice, u vlasništvu biznismena Veselin Barovića. Drugi po veličini vlasnik "Swissa", prema podacima iz Centralnog klirinško-depozitarnog društva je Vukašin Labović sa 12,81 odsto, dok je treći sa udjelom od 8,14 odsto osiguravajuće kompanije bio Barović.

"Fjord" je od jučerašnje transakcije inkasirao 3,44 miliona, Labović 768.848 eura, a Barović lično i dio malih akcionara, koji su imali ukupno 24,45 odsto akcija, oko 1,47 miliona eura.

"Grazer Wechselseitige Versicherung AG" (GRAWE) aktivan je u Crnoj Gori kroz kompaniju "Grawe osiguranje AD". "Grawe" osiguranje se do sada bavilo životnim osiguranjem u Crnoj Gori, a prije dvije godine preuzelo je preostalu imovinu "Atlas life", bankrotirane osiguravajuće kompanije iz Atlas grupacije.

Swiss je u prethodnoj godini ostvarilo premiju u iznosu od 6,6 miliona eura i tržišni udio od 6,97odsto.

Jučerašnjom kupovinom, objašnjava "Grawe", “namjeravaju da uđe na tržište neživotnog osiguranja i ojačaju poziciju na crnogorskom tržištu”.

Tanja Milošević, predsjednica Odbora direktora "Swiss osiguranja", ocijenila je da će promjena vlasništva “samo donijeti dodatnu snagu i kvalitet”.

“Kroz preuzimanje od renomirane grupacije kao što je 'Grawe', možemo biti sigurni da će naši klijenti biti dobro zbrinuti u budućnosti", istakla je Miloševićeva.

Bonus video: