Ustavni sud da obori enormne subvencije za Možuru i Krnovo

ASP je predložila i Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) da preispita kompletnu dokumentaciju na osnovu koje je vlasniku “Možure” izdala licencu za proizvodnju struje i da utvrdi tačnu vrijednost ulaganja stranog investitora u VE

8381 pregleda 4 komentar(a)
VE "Možura", Foto: Gpv.me Saša Matić
VE "Možura", Foto: Gpv.me Saša Matić

Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) podnijela je inicijativu Ustavnom sudu kojom traži obaranje uredbe Vlade i pravilnika, na osnovu kojih je cijena struje iz vjetroelektrana (VE) “Možura” i “Krnovo” utvrđena na “enormnih 96 eura po megavatu”, ocjenjujući da je time privatnim investitorima omogućen profit na teret potrošača.

Vlasnik “Možure” je firma “Možura Wind Park“. Njen vlasnik je firma sa Malte iza koje se nalazi više ofšor firmi i koja se nalazi pod istragom tužilaštva na Malti i EUROPOL-a.

Vjetroelektrana “Krnovo” u vlasništvu je kompanije “Krnovo Green Energy”, koja je zajedničko ulaganje francuske kompanije “Akuo” i kompanije “Masdar” iz Abu Dabija koji je vlasnik 49 odsto akcija.

ASP je predložila i Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) da preispita kompletnu dokumentaciju na osnovu koje je vlasniku “Možure” izdala licencu za proizvodnju struje i da utvrdi tačnu vrijednost ulaganja stranog investitora u VE.

Predstavnica ASP-a Ines Mrdović je navela da je uredbu potpisao 2009. godine tadašnji premijer Milo Đukanović, a pravilnik naredne godine tadašnji ministar ekonomije Branko Vujović.

Ona je pojasnila da je uredba donijeta na osnovu Zakona o energetici iz 2003. godine i da on nije propisivao podsticajne mjere za proizvođače struje iz obnovljivih izvora energije, poput podsticajne naknade, roka u kome se isplaćuje ta naknada, prvenstva u preuzimanju struje u energetski sistem... Dodaje da tadašnjim zakonom nijesu bile propisane takve podsticajne mjere za proizvođače struje iz obnovljivih izvora energije, već je prvi put predviđeno Zakonom o energetici koji je stupio na snagu 22. maja 2010. godine.

“To znači da su uredba i pravilnik o cijeni otkupa iz VE ‘Možura’ donijeti prije usvajanja tog Zakona o energetici, odnosno zasnovani su na starom zakonu iz 2003. godine”, objasnila je Mrdovićeva.

Naglasila je da je tadašnja Vlada samovoljno postupala i izašla iz svoje nadležnosti, odnosno prekršila osnovni princip ustavnosti i zakonitosti, jer ova podzakonska akta nijesu imala uporište u tadašnjem zakonu u dijelu odobrenih povlastica.

“Važno je da RAE ispita tačnost onoga što je vlasnik Možure prikazao da je uložio. Ovo je posebno značajno zbog pitanja u vezi sa tim ko će moći da zadrži ‘Možuru’ nakon isteka roka ugovora o zakupu, koji je zaključen na 20 godina. ASP ukazuje da potrošači ne treba da budu „taoci“ odluka i dilova donijetih na štetu javnog interesa.To u korist (ne)znanih investitora kojima je na teret svih potrošača omogućeno sticanje velikog profita, a posebno ne za one, za koje sve indicije navode na sumnju da su bile duboko koruptivne”, rekla je Mrdovićeva.

Bonus video: