potraživanja otpremnina pred ustavnim sudom

Penzioneri KAP-a još sjutra i narednog petka mogu potpisati punomoćje advokatu

Predstavnik penzionera KAP-a,Nikola Raković,rekao je da će skup biti organizovan od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa virusom

5715 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) mogu još sjutra i narednog petka potpisati punomoćja advokatu Savu Šofrancu, neophodna za dalji postupak potraživanja otpremnina pred Ustavnim sudom.

„Molimo sve penzionere koji su kod tog advokata da to obave“, navodi se u obavještenju penzionerima.

Penzioneri KAP-a okupljaju se svakog petka ispred zgrade Vlade, kako bi potpisali punomoćja.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je da će skup biti organizovan od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa virusom Covid-19.

On je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je ranije kazao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

On smatra da je Ustavni sud donio takvu odluku uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas, čak i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju”, dodao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR.

Penzioneri KAP-a su još jednom saopštili da je pravo i pravda na njihovoj strani, što, kako tvrde, potvrđuju usvojeni zakoni u skupštini.

Te zakone, kako tvrde, dosadašnja Vlada nije htjela realizovati, rušeći u temelju vladavinu prava, kršeći ljudska prava i gazeći njihovo pravo i pravdu.

Predstavnici penzionera su kazali da od nove vlade ne traže ništa već samo poštovanje vladavine prava i da realizuje zakone koje je donijela Skupština kao najveći zakonodavni organ.