Aco Đukanović i A2A na korak do 17 miliona eura

Rudnik traži da cijena ne bude niža od 6,5 eura, koliko traže A2A i Đukanović. Procijenjena nominalna vrijednost je 4,2 eura
401 pregleda 22 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Aco Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.01.2018. 18:59h

Skupština akcionara Rudnika uglja predložila je juče Odboru direktora da ne prihvati ponudu za kupovinu akcija Rudnika uglja od Elektroprivrede po cijeni nižoj od 6,5 eura, odnosno tačno po onoj koju za svoje akcije traže italijanska kompanija A2A i Aco Đukanović, brat bivšeg premijera.

A2A i Đukanović su prije više od godinu državnoj Elektroprivredi ponudili da njihovih oko 2,6 miliona akcija ili 51 odsto u Rudniku otkupi po cijeni od 6,5 eura. Oni bi po ovoj cijeni dobili 17 miliona eura za akcije, odnosno A2A 13 a Đukanović četiri miliona eura.

Sadašnja cijena na berzi je 4,6 eura, dok je procijenjena nominalna vrijednost 4,2 eura. Kada su A2A i Đukanović ponudili državnoj kompaniji otkup njihovih akcija za 6,5 eura, berzanska je bilo oko tri eura. Nakon što je objelodanjena njihova ponuda došlo je do rasta akcija, a najviši iznos do kojeg su došle bilo je 4,9 eura.

Odluka koju je Skupština Rudnika juče usvojila glasovima predstavnika Vlade, Aca Đukanovića i dijela malih akcionara zove se “Odluku o davanju smjernica Odboru direktora za sačinjavanje obrazloženog mišljenja o uslovima, vrsti i visini naknade za preuzimanje Rudnika uglja”. Prilikom glasanja predstavnici A2A bili su uzdržani, zbog mogućeg konflikta interesa jer su oni i dalje suvlasnici EPCG.

Na skupštini je zatraženo i da se prilikom eventuelne prodaje akcija zaštite manjinski akcionari, odnosno da im se omogući da svoje akcije prodaju po cijeni kao i veliki akcionari.

Zatraženo je i da se vodi računa o interesima zaposlenih u najvećoj pljevaljskoj kompaniji.

Ovaj dokument, kako je “Vijestima” nezvannično rečeno u Rudniku, nije obavezujući za Odbor direktora, koji treba da se izjasni o ponudi. Nakon njih konačnu odluku donosi Elektroprivreda, a ako prihvati počinje procedura preuzimanja akcija.

Bonus video: