Ustavni sud još mjeri neradnu nedjelju

Ni nakon 13 mjeseci nema odgovora da li je ustavan član Zakona o trgovini

12155 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ustavni sud već 13 mjeseci ne odlučuje o inicijativi Unije poslodavaca da se ukine član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je prošle godine uvedena neradna nedjelja i neradni dani državnih praznika za djelatnost trgovine.

Iz ove institucije “Vijestima” nijesu odgovorili dokle je stigao postupak, dok su iz Unije poslodavaca saopštili da nemaju nikakvih povratnih informacije šta se dešava s njihovom inicijativom.

Skupština Crne Gore je u julu prošle godine usvojila ove izmjene zakona, koje je prethodno u oktobru 2018. godine pokrenuo Odbor trgovine u Privrednoj komori, a zatim pripremilo Ministarstvo ekonomije. Zakon je imao odloženo dejstvo i stupio je na snagu 14. oktobra prošle godine.

Unija poslodavaca je inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti ovog člana zakona podnijela 1. avgusta 2019. godine, dvije sedmice nakon usvajanja.

Ustavni sud je u januaru ove godine saopštio da je pribavio mišljenja potrebna za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o unutrašnjoj trgovini i da bi se odlučivanje o ovoj inicijativi moglo naći već na nekoj od narednih sjednica suda.

“U postupku po Inicijativi za ocjenu ustavnosti odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini završen je prethodni postupak u kojem se pribavljaju mišljenja odnosno odgovori na Inicijativu, predmet je dodijeljen u rad sudiji izvjestiocu i savjetniku i u radu je”, saopšteno je “Vijestima” 15. januara 2020.

Ali sada nema odgovora na pitanje dokle je stigao postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini poslat 24. avgusta.

Iz Unije poslodavaca smatraju da je ovaj član zakona nesaglasan s članom 59 Ustava koji jamči slobodu preduzetništva koja se može ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite zdravlja ljudi, životne sredine, prirodnih bogatstava, kulturne baštine ili bezbjednosti i odbrane Crne Gore.

Iz Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata protive se ukidanju neradne nedjelje.

Iako je Odbor za trgovinu Privredne komore pokrenuo uvođenje neradne nedjelje navodeći da bi time bila povećana produktivnost rada i radnici bili zadovoljniji i odgovorniji prema radnim zadacima, da bi poslodavci razvili mnogo veću društvenu odgovornost i smanjili bi se troškovi angažovanja dodatne radne snage, kasnije su ublažili stav.

Ustavni sud je u novembru prošle godine tražio mišljenje od Vlade u vezi s ovom inicijativom, pa je ona dala mišljenje da se odbaci inicijativa za poništenje ovog člana zakona.

Bonus video: