"CBCG ĆE NASTAVITI PODRŠKU MJERAMA FISKALNE KONSOLIDACIJE"

Žugić: I pored uočenih ranjivosti u sistemu koje su smanjene, crnogorska ekonomija je perspektivna

Kako je saopštreno iz CBCG, Žugić je upoznao Spreja sa stanjem u bankarskom sektoru, čiji su svi parametri poslovanja unaprijeđeni u prethodnoj godini, kao i sam sistem u dijelu većeg nivoa stabilnosti i sigurnosti
85 pregleda 1 komentar(a)
Jap Sprej, Radoje Žugić, Foto: Centralna banka Crne Gore
Jap Sprej, Radoje Žugić, Foto: Centralna banka Crne Gore
Ažurirano: 23.01.2018. 16:40h

Centralna banka Crne Gore (CBCG) nastaviće da daje punu podršku ciljevima i mjerama fiskalne konsolidacije, koje su već zaživjele i daju svoje prve očekivane rezultate, poručio je guverner Radoje Žugić.

On se danas u Podgorici sastao sa šefom Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori, Japom Sprejom.

Kako je saopštreno iz CBCG, Žugić je upoznao Spreja sa stanjem u bankarskom sektoru, čiji su svi parametri poslovanja unaprijeđeni u prethodnoj godini, kao i sam sistem u dijelu većeg nivoa stabilnosti i sigurnosti.

“Guverner je istakao da će tokom ove godine, kroz svoje brojne aktivnosti, kako na polju usklađivanja regulatornog okvira sa najboljim standardima i praksama evropskog centralnog bankarstva, tako i kroz snaženje supervizorskih i institucionalnih kapaciteta, CBCG nastaviti da daje punu podršku ciljevima i mjerama fiskalne konsolidacije koje su već zaživjele i daju prve očekivane rezultate”, kaže se u saopštenju.

Žugić je istakao da je, i pored uočenih ranjivosti u sistemu koje su u prethodnom periodu tretirane i evidentno smanjene, crnogorska ekonomija perspektivna.

“I izrazio očekivanje da će u narednom periodu, kroz svoje inicijative i projekte, EBRD dati podršku daljem jačanju konkurentnosti crnogorske ekonomije, odnosno doprinijeti valorizaciji njenih brojnih resursa”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se fa je Sprej čestitao Žugiću na doprinosu koji je CBCG dala preduzimajući sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti u cilju jačanja povjerenja u ukupan finansijski sistem, što će, kako je rekao, zasigurno doprinijeti dodatnom rastu povjerenja međunarodnih finansijskih institucija i stranih investitora u Crnu Goru.

Iz CBCG podsjećaju da je EBRD najveći finansijski investitor u Crnoj Gori, i od 1991. godine uložila je više od 530 miliona EUR u oko 50 projekata. Aktuelni portfolio za Crnu Goru iznosi oko 350 miliona eura.

“EBRD je usredsređena na jačanje konkurentnosti privatnog sektora u Crnoj Gori, uključujući sektor turizma, dalje integriranje privrede u region kroz bolje puteve i energetske mreže, kao i promociju zelene ekonomije kroz razvoj održive energije i efikasnosti resursa”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da trenutna strategija EBRD-a za Crnu Goru takođe ukazuje na značaj pristupa finansiranju za biznis, uključujući mala i srednja preduzeća.

“EBRD je spremna da proširi svoju saradnju sa lokalnim bankarskim sektorom putem namjenskih i ciljanih kreditnih linija”, dodaje se u saopštenju.