Savjet AZK: Glavni grad da poštuje pomoć od 800.000 eura po jednom preduzeću

Odluke Glavnog grada za suzbijanje posljedica korona krize u skladu sa pravilima za državnu pomoć

6351 pregleda 0 komentar(a)
Svu pomoć da prikažu na internet stranci: Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Svu pomoć da prikažu na internet stranci: Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković

Savjet Agencije za zaštitu konkurencija (AZK) ocijenio je da su odluke Glavnog grada Podgorice o podršci privrednim aktivnostima i ublažavanju finansijskih posljedica koronavirusa u Glavnom gradu u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Savjet je Glavnom gradu naredio da prilikom dodjele državne pomoći poštuje maksimalni ukupni iznos pomoći od 800.000 eura po preduzeću (svi iznosi moraju biti bruto iznosi) i da primjeni kumulaciju svih državnih pomoći u aktuelnoj pandemiji kovid -19.

“Zadužuje se Glavni grad da će na svojoj internet stranici objaviti relevantne informacije o svakoj pojedinačnoj pomoći dodijeljenoj u svrhu podrške za kovid-19 u roku od 12 mjeseci od trenutka dodjele. Uz to, da AZK dostavlja godišnje izvještaje i najkasnije do 31. decembra 2020. godine dostavi popis državnih pomoć i u svrhu podrške ekonomiji u aktuelnoj pandemiji kovid-19, kao i da osigura vođenje detaljne evidencije koja sadrži sve informacije potrebne kako bi se utvrdilo da su ispunjeni propisani uslovi. Ova evidencija mora se čuvati 10 godina nakon dodjele pomoći i na zahtjev dostaviti AZK”, stav je Savjeta AZK.

Glavni grad je odlukom o podršci privrednim aktivnostima omogućio da lokalna Uprava javnih prihoda oslobodni plaćanja lokalne komunalne takse za postavljanje ljetnje bašte, zatvorene bašte, ostalih privremenih objekata koji se mogu izmještati s jednog mjesta na drugo za period od 1. marta do 31. maja ove godine, kao i da prepolovi lokalne komunalne takse za postavljanje ljetnje bašte, zatvorene bašte, ostalih privremenih objekata koji se mogu izmještati s jednog mjesta na drugo i za promotivne svrhe za period od 1. juna do 30. septembra 2020. godine.

Uz to, odlukom je predviđeno umanjenje 90% iznosa lokalne komunalne takse za korišćenje prostora na javnim površinama, za ugrožene djelatnosti, subjektima koji su obavljali privredne aktivnosti u okolnostima izazvanim koronavirusom za period od 1. marta do 31. maja 2020. godine.

Odlukom o ublažavanju finansijskih posljedica koronavirusa u Glavnom gradu predviđeno je da Sekretarijat za finansije prati mjesečno ostvarivanje primitaka i usaglašava izvršenje izdataka sa raspoloživim novcem, odnosno procentom ostvarenja budžeta, kako bi se održala budžetska ravnoteža, zatim da su sve potrošačke jedinice dužne da svoje programske aktivnosti koje nijesu mandatornog karaktera odlože za naredni period, a tekuće rashode svedu na najmanju moguću mjeru. Potrošačke jedinice dužne su da ne stvaraju nove finansijske obaveze.

“Plaćanje obaveza će se vršiti u skladu sa procentom ostvarenja prihoda budžeta i utvrđenim prioritetima. Služba za javne nabavke, tokom važenja naredbi, neće pokretati nove postupke za nabavku razne opreme, osim u slučaju hitnih nabavki, kao i nabavki neophodnih za rad organa i službi i realizaciju kapitalnih projekata od interesa za glavni grad i Crnu Goru. Uprava lokalnih javnih prihoda će odložiti plaćanje poreske obaveze po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica, nastale od 01. marta 2020. godine. Period plaćanja će biti sinhronizovan sa dinamikom izmirenja poreza na dohodak fizičkih lica, u skladu sa zakonom. Kao osnovicu za obračun poreza na nepokretnosti za 2020. godinu treba uzeti prosječnu cijenu metra kvadratnog stana u novogradnji koja je važila u 2019. godini jer je povoljnija za obveznike....”, neke su od mjera iz odluke o ublažavanju finansijskih posljedica koronavirusa.

Ispitati mogućnost formiranja fonda za pomoć malom i srednjem biznisu

Odlukom Glavnog grada Sekretarijat za finansije je zadužen da pripremi analizu o mogućnosti formiranja posebnog fonda za pomoć malom i srednjem biznisu, radi očuvanja radnih mjesta i podrške najugroženijim grupama stanovništva.

“To, imajući u vidu obavezu svih potrošačkih jedinica da svoje aktivnosti racionalizuju, a budući da su određene programske aktivnosti koje podrazumijevaju veća javna okupljanja građana, planirane u drugom i trećem kvartalu (april-oktobar) 2020. godine. Uprava javnih prihoda će odobriti i isplatiti avans u visini do 5% ugovorene vrijednosti radova izvođačima radova za započete objekte, kako bi se održala likvidnost i održao kontinuitet u izvođenju radova. Izvođači su u obavezi da obezbijede bankarsku garanciju u visini odobrenog avansa”, odluka je Glavnog grada.

Bonus video: