Pomaganje bogatima postao javni interes

Ustavni sud se pozvao na regionalni razvoj iako mjera važi i za razvijeno primorje. Korist imaju Statis, Stanko Subotić, Safet Kalić...
361 pregleda 7 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 22.01.2018. 20:13h

Ustavni sud je odlučio da smanjivanje PDV-a na sedam odsto hotelima sa četiri i pet zvjezdica nije kršenje ustava i diskriminacija, jer smatraju da je pomaganje vlasnicima lukuznih hotela javni interes jer se “doprinosi regionalnom razvoju”.

To je navedeno u obrazloženju odluke koju su iz Ustavnog suda protekle sedmice poslali u Skupštinu, iako su je donijeli još 31. oktobra prošle godine.

Gosti ostalih hotela plaćaju PDV od 21 odsto.

Inicijativu za ukidanje spornog člana Zakona o porezu na dodatu vrijednost u kojem piše da se za pružanje usluga pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka u hotelima sa pet zvijezdica u primorskom i centralnom regionu i sa četiri i pet zvijezdica u sjevernom, PDV smanjuje sa tadašnjih 19 na 7 odsto, predao je poslanik SDP-a Raško Konjević u avgustu 2016. godine kada je bio ministar finansija u prelaznoj vladi.

Ovu izmjenu zakona usvojila je Skupština u julu 2016. godine glasovima poslanika DPS-a i njenih koalicionih partnera - SD-a, Pozitivne, LP-a, BS-a i albanskih partija. Niži PDV za luksuzne hotele počeo je da važi od 1. januara 2018. godine, kada je ostalima povećan sa 19 na 21 odsto.

“Ustavni sud je ocijenio da zakonodavac, propisivanjem osporenom odredbom člana 24 a, stav 1, tačka 6 a Zakona, snižene stope PDV-a u visini 7%, nije prekoračio svoja ovlašćenja iz odredaba člana 142 Ustava, jer taj izuzetak ima zakonski i legitiman kvalifikovan javni (opšti) interes: podsticanje regionalnog razvoja Crne Gore kroz pružanje fiskalnih olakšica privrednim društvima: vlasnicima hotela sa najmanje četiri zvjezdice u sjevernom regionu, odnosno vlasnicima hotela sa najmanje pet zvjezdica u središnjem i primorskom regionu, za pružanje pojedinih usluga, kao objektima od opšteg državnog interesa”, navedeno je u obrazloženju Ustavnog suda.

Konjević je u inicijativi naveo da se spornim članom zakona krši ustavni princip o zabrani diskriminacije, kao i da je u suprotnosti sa direktivom Savjeta Evrope. Iz Ustavnog suda nijesu objasnili kako ova mjera podstiče regionalni razvoj kada važi i za razvijeno primorje. To bi mogao biti slučaj da je ova mjera bila samo za sjeverni region.

Prema sadašnjoj kategorizaciji, na primorju postoji devet hotela sa pet zvjezdica za koje važi ova privilegija. Najveću korist od tumačenja Ustavnog suda imaće grčki biznismen Petros Statis koji čak sa tri hotela za pet zvijezdica „doprinosi regionalnom razvoju” a to su Aman Sveti Stefan, Vila Miločer i Maestral u Pržnu. Privilegije da svojim gostima obračunava nižu stopu PDV-a imaće i bečićki Splendid, kao i hotel Vila Montenegro na Svetom Stefanu biznismena Stanka Subotića. Tu su još i kotorski Vila Platamuni, Forza Mare i Forca Terra, kao i tivatski Regent u marini Porto Montenegro, kao jedini sa pet plus zvijezdica, i mali butik hotel La Roche.

U centralnoj regiji postoji samo dva hotela sa pet zvjezdica i to oba u Podgorici. Ziya biznismena Veselina Pejovića i Hemera Dragana Perovića.

Na sjeveru nema hotela sa pet zvjezdica ali ima 13 sa 4 zvjezdice. Četiri takva hotela su na Žabljaku - Ski, Zabljak, Polar Star i Soa, dva u Kolašinu - Bianka i Šeraton, bivši Lipka i dva u Pljevljima Gold i Franca. Tu kategorizaciju imaju i Franca u Bijelom Polju i Berane i Il Sole u Beranama.

Na spisku su i hotel Gacka u Mojkovcu, u vlasništvu bivšeg službenika Državne bezbjednosti Vladete Vlatka Rakočevića, kao i hotel Rožaje u istoimenom gradu u vlasništvo porodice biznismena Safeta Kalića. Kalić je nedavno pravosnažno oslobođen optužbi za pranje novca stečenog u narkobiznisu.

Bonus video: