podaci centralne banke o stanju državnih finansija

Vlada u julu naplatila 134, a potrošila 190 miliona eura

Naplata PDV-a pala za 40 odsto. Na transfere institucijama i pojedincima otišlo 16 miliona eura više od plana

19787 pregleda 26 reakcija 4 komentar(a)
Budžet se topi dok se čeka nova Vlada: (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Budžet se topi dok se čeka nova Vlada: (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Vlada je u julu imala 134,2 miliona eura prihoda, dok je u istom mjesecu potrošila 190,2 miliona eura, odnosno samo u tom mjesecu ostvaren je deficit od 56 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke o stanju državnih finansija u tom mjesecu.

Nedostajući iznos novca u julu obezbijeđen je trošenjem depozita od prethodnog zaduženja države, kao i iz novih zaduženja.

Državni budžet je u julu prošle godine imao prihod od 174 miliona eura, 40 miliona više nego sada, što je pad od 23 odsto.

Rebalansom budžeta iz juna ove godine, Vlada je očekivala lošije ekonomske rezultate kao posljedice epidemije korona virusa, pa je predvidjela prihode u julu u visini 149,7 miliona eura, ali su oni bili niži za još 15,5 miliona eura.

Od poreza na dodatu vrijednost u julu se u državnu kasu slilo 43,4 miliona eura, dok je Vlada očekivala do će od ove dažbine dobiti 60,3 miliona eura.

Prošle godine u julu naplata PDV-a je vrijedila 71,6 miliona eura. U poređenju s istim mjesecom prošle godine, prihod od PDV-a je pao za 40 odsto.

Od akciza je u julu u budžet stiglo 18,7 miliona eura, plan je bio da se naplati 21,7 miliona, dok je prošle godine ovaj prihod vrijedio 24,6 miliona eura.

Od doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje ostvaren je rast u odnosu na plan, ali je i taj prihod manji u odnosu na jul prošle godine. Od doprinosa za zdravstveno osiguranje naplaćeno je 14,7 miliona eura, dok je plan bio 13,8 miliona, a u julu prošle godine od ove dažbine prihodovano je 17,2 miliona eura. Umjesto planiranih 23,9 miliona eura od doprinosa za penzijsko osiguranje, naplaćeno je 27,9 miliona eura, dok je u istom mjesecu prošle godine ova stavka vrijedila 29 miliona eura.

Od poreza na dohodak fizičkih lica naplaćeno je deset miliona eura, milion manje nego u julu prošle godine, dok je plan bio 9,2 miliona eura.

Dijeljenje subvencija na zarade u ugroženim djelatnostima, bilo je uslovljeno plaćanjem duga za porez i doprinose na zarade, što je uticalo na povećanje naplate kod ovih dažbina i pored smanjenja broja radnika za oko 35 hiljada u odnosu na jul prošle godine.

Od poreza na dobit pravnih lica je umjesto planiranih 2,3 miliona naplaćeno 5,5 miliona, što je i za 1,6 miliona eura više nego u istom mjesecu lani.

Vlada je rebalansom budžeta planirala da u julu ima rashode od 174,9 miliona eura, a potrošila je 190,2 miliona, odnosno 15,3 miliona više.

Izvršna vlast je štedjela na stavci bruto zarade i doprinosi na teret poslodavca jer je umjesto planiranih 41,8 miliona, potrošila jedan milion manje, kao i kod transfera za socijalnu zaštitu gdje je umjesto mogućih 49,9 miliona eura potrošila 46,5 miliona eura. Umjesto planiranog troška za subvencije od 4,2 miliona eura podijeljeno je svega 1,9 miliona. Rashodi za tekuće održavanje smanjeni su s 2,6 na 2,2 miliona eura. Trošak za ostale izdatke smanjen je s 13,2 na 10,3 miliona eura.

Vlada u julu, mjesecu početka predizborne kampanje, nije štedjela na stavci “transferi institucijama, pojedincima, nevladinim organizacijama i javnom sektoru”, gdje je umjesto planiranih 19,3 miliona eura potrošeno 35,7 miliona eura. Ovaj iznos je čak za deset miliona eura veći nego u istom mjesecu prošle godine.

Rashodi za usluge su umjesto planiranih 4,5 miliona koštali šest miliona, rashodi za materijal iznosili su 3,6 umjesto 3,3 miliona eura, ostali tekući izdaci 5,6 miliona eura umjesto 4,6 miliona eura...

Fidelity: Do kraja godine treba vratiti 158 miliona eura starih dugova

Konsultantska kompanija “Fidelity consulting” juče je objavila da se pred budućom Vladom nalaze velike obaveze jer do kraja godine treba vratiti 158 miliona eura dugova domaćim i stranim povjeriocima.

“Kad bi neko rekao MMF-u da nas ne smara hiljadama tabela i milionima podataka, bili bi mu stvarno zahvalni jer ne možemo zaspati od brojeva ovih dana. Dok se pak to ne dogodi, moraćemo da vas informišemo o raznim stvarima iz ovih excell fajlova. Do kraja godine, Crna Gora mora da isplati 158.362.264 eura domaćim i stranim povjeriocima na osnovu dospijeća kredita, državnih obveznica i kamata. Od tog iznosa, 28.589.085 eura se odnosi na kamate, dok se iznos od 129.773.178 eura odnosi na glavnicu. Najveći dio ovih kamata i duga dospijeva u novembru – 93.763.546 eura. Nego, đe ćete za Novu?”, navodi “Fidelity consulting” na svojoj fejsbuk stranici.