Berza akcije Plantaža stavila na “promatranje”

Razlog za derogiranje kompanije je izvještaj DRI s duplim negativnim mišljenjem

22138 pregleda 287 reakcija 21 komentar(a)
Kompanija vrijedi 14,6 miliona, prema berzanskoj cijeni: S jedne od proslava u “Plantažama”, Foto: Boris Pejović
Kompanija vrijedi 14,6 miliona, prema berzanskoj cijeni: S jedne od proslava u “Plantažama”, Foto: Boris Pejović

Akcije državne kompanije “Plantaže” od juče su odlukom Montenegroberze izdvojene na poseban segment za promatranje. Time se, kako je navedeno, “potencijalnim investitorima skreće posebna pažnja da se u toj kompaniji nešto dešava i da pojačaju svoju pažnju”.

U obavještenju na sajtu berze piše da je ova odluka donijeta u skladu s pravilima Montenegroberze, a razlog je “davanje negativnog mišljenja od Državne revizorske institucije Crne Gore (DRI) na finansijsku reviziju i reviziju pravilnosti emitenta”.

DRI je u ponedjeljak objavila izvještaj o poslovanju i stanju u “Plantažama” s duplim negativnim mišljenjem zbog kršenja više zakona i brojnih nepravilnosti u poslovanju. Izvještaj je dostavljen i Vrhovnom državnom tužilaštvu, koje treba da predmet dodijeli tužiocu i pokrene izviđaj.

Od osnivanja tržišta kapitala u Crnoj Gori, “Plantaže” su se nalazile na prestižnoj “A” listi koja se sada zove “Prime” i na kojoj se trenutno nalaze dionice ukupno šest kompanija.

Umjesto na listi najboljih crnogorskih kompanija, “Plantaže” su sada na “segmentu za promatranje” s kompanijama u stečaju Atlas bankom, Invest bankom Montenegro, Solanom “Bajo Sekulić” i “Onogoštom”, kao i s firmom “Jadran Perast” koja je u postupku javne ponude za preuzimanje.

Prema Pravilniku berze, kompanija kojoj je izrečena ova mjera može podnijeti pisani zahtjev kojim traži ukidanje razvrstavanja u segment za posmatranje s obrazloženjem.

Jučerašnja odluka Montenegroberze je privremenog karaktera, ali ako potvrde sve sumnje - izvori “Vijesti” tvrde da će akcije “Plantaža” biti skinute s prestižne “Prime” liste berze. To bi moglo voditi novom padu vrijednosti akcija državne kompanije.

Nominalna vrijednost akcije “Plantaža” je 51 cent, a trenutna berzanska cijena je osam centi.

Prema sadašnjoj berzanskoj cijeni čitava kompanija, s 28 miliona kvadrata zemljišta i preko 50 hiljada kvadratnih metara u objektima, vrijedi 14,6 miliona eura.

Umjesto na listi najboljih crnogorskih kompanija, “Plantaže” su sada na “segmentu za promatranje” s kompanijama u stečaju Atlas bankom, Invest bankom, Solanom “Bajo Sekulić” i “Onogoštom”, kao i s firmom “Jadran Perast” koja je u postupku javne ponude za preuzimanje

Ukupne dugoročne i kratkoročne obaveze kompanije iznose 33 miliona eura, dok je prošlogodišnji profit kompanije iznosio svega 156 hiljada eura.

Kompanija bi prošle godine poslovala s gubitkom da pred Novu godinu nije prodala svoje akcije u Podgoričkoj banci za 1,8 miliona eura.

Kompaniju godinama predvode izvršna direktorica Verica Maraš i predsjednik Odbora direktora Veselin Vukotić.

Bonus video: