ministarstvo ekonomije

Odobrili subvencije za 3,93 hiljade preduzeća

Ukupan iznos koji se odnosi na odobrene subvencije je 3,75 miliona eura

8410 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomije je, za prvih deset dana septembra, odobrilo subvencije avgustovskih zarada za 3,93 hiljade preduzeća i 19 hiljada zaposlenih.

Kako se navodi na Tviter nalogu Ministarstva, ukupan iznos koji se odnosi na odobrene subvencije je 3,75 miliona eura.

“Od početka primjene Programa odobreno je i 1,23 hiljade subvencija za novo zapošljavanje”, rekli su iz Ministarstva ekonomije.

Te subvencije dodjeljuju se u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade za period od šest mjeseci.

Prijave za subvencije avgustovskih zarada počele su od 1. septembra.

Program za subvencionisanje zarada, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije koronavirusa, počeo je da se realizuje 1. avgusta, za julske zarade, u okviru trećeg seta mjera podrške privredi.

Subvencije su omogućene zaposlenima u djelatnostima zatvorenim usljed naredbi Ministarstva zdravlja, u sektorima turizma, ugostiteljstva i javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, onima kojima je određena mjera karantina ili izolacije, kao i zaposlenima na plaćenom odsustvu zbog čuvanja djece mlađe od sedam godina.

Zahtjevi za subvencije se podnose elektronskim putem i upotrebom digitalnog sertifikata, uz obavezu prethodnog podnošenja IOPPD, posredstvom elektronskog servisa Program za dodjelu subvencija koji je realizovan na portalu Poreske uprave (PU).

Preduzetnici koji ne posjeduju digitalni sertifikat za rad sa e-servisima PU, zahtjev podnose unošenjem traženih podataka na veb stranici subvencije.me, uz prethodno podnešeni GPPFL/ZPO obrazac.

Preporučujemo za Vas