Iz EU fondova 2,75 miliona

Poziv za dostavljanje predloga projekata za podršku u zapošljavanju

5740 pregleda 1 komentar(a)
ajviše jedna bespovratna pomoć u okviru ovog projekta, Foto: Shutterstock
ajviše jedna bespovratna pomoć u okviru ovog projekta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.09.2020. 10:13h

Ministarstvo ekonomije pozvalo je juče zainteresovane da dostave predloge projekata za podršku zapošljavanju u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori, a rok za dostavljanje prijava je 3. decembar.

Poziv se realizuje u okviru programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, za koji je glavna korisnička institucija Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS), a koji se realizuje iz sredstava pretpristupne podrške, tj. IPA fondova, pojašnjeno je iz MRSS.

Ugovorno tijelo za ovaj poziv je Ministarstvo finansija, odnosno Direktorat za ugovaranje sredstava EU pomoći.

“Cilj poziva je smanjenje postojećih regionalnih razlika i pružanje posredne podrške poslodavcima, malim i srednjim preduzećima, da osposobe i zaposle radnu snagu u skladu sa svojim konkretnim potrebama. Sve to kroz regrantiranje novca od strane opština, biznis asocijacija, Unije poslodavaca, Privredne komore...”, objasnili su juče u Ministarstvu ekonomije na čijem čelu je Dragica Sekulić.

Ukupno će biti dodijeljeno u okviru programa 2,75 miliona eura. Minimalni iznos za jedan grant je 180.000 eura, a maksimalni 550.000 eura.

“Bilo koja subvencija koja bude tražena u okviru ovog projekta mora biti između minimalnog i maksimalnog iznosa koji se dodjeljuje”, objašnjeno je u uputstvu za podnosioce predloga projekata.

U uputstvu se navodi da su posebno targetirani gradovi Danilovgrad, Nikšić, Cetinje, Žabljak, Ulcinj, Plužine, Pljevlja, Kolašin, Mojkovac, Šavnik, Bijelo Polje, Berane, Rožaje, Plav, Gusinje, Andrijevica, Petnjica.

Navedeno je da se ne mogu podnositi projekti koji se već finansiraju iz drugih programa, uključujući EU programe ili druge donatorske ili državne finansije, projekti koji se odnose na akademska istraživanja ili studije izvodljivosti, programi koji ne daju detaljnu metodologiju za uključivanje poslodavaca i nezaposlenih u taj proces, praćenje njegovog ishoda i postizanje održivosti projekta...

Podnosilac prijave može da dobije najviše jednu bespovratnu pomoć u okviru ovog projekta.

Objašnjeno je da prijave moraju biti podnijete na engleskom jeziku, a one koje budu predate nakon 3. decembra biće odbijene.

Bonus video: