Poreskoj upravi 14 miliona eura

Radunović je kazao da je ugovor sklopljen po izuzetno povoljnim uslovima koji podrazumijevaju rok otplate od 20 godina, grejs period od četiri godine i fiksnu kamatnu maržu od 1,05 odsto plus euribor
50 pregleda 2 komentar(a)
Darko RAdunović, Emanuel Salinas, Foto: Vlada Crne Gore
Darko RAdunović, Emanuel Salinas, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 20.01.2018. 19:29h

Ministar finansija Darko Radunović i direktor Svjetske banke (SB) za Crnu Goru i BiH Emanuel Salinas potpisali su juče Ugovor o zajmu između Vlade i SB za projekat "Reforma poreske administracije“, u iznosu od 14 miliona eura.

Taj novac će biti iskorišćen za unapređenje rada Poreske uprave (PU). Projekat uključuje finansijsku i tehničku podršku za izradu metodologije i procedure za naplatu prihoda, integrisani sistem upravljanja prihodima), unapređenje poreske inspekcije i operativnih sistema, kao i usluge nadzora i tehničke pomoći za bezbjednost na putevima i institucionalno jačanje.

Radunović je kazao da je ugovor sklopljen po izuzetno povoljnim uslovima koji podrazumijevaju rok otplate od 20 godina, grejs period od četiri godine i fiksnu kamatnu maržu od 1,05 odsto plus euribor.

Salinas je kazao da je uspostavljanje efikasnog sistema naplate prihoda presudno za osiguranje makroekonomske stabilnosti.

On je dodao da će reforma poreske administracije značiti povećanu efikasnost u naplati prihoda i pojednostavljenje procedura administriranja.

Salinas se sastao i sa guvernerom Centralne banke(CBCG) Radojem Žugićem koji je kazao da je bankarski sistem u prethodnoj godini unaprijeđen, da je sniženju loših kredita doprinijela primjena zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju, te da se razmišlja da se produži njegovo važenje nakon maja ove godine kada mu ističe rok.

Salinas je kazao da SB vidi napredak Crne Gore na mnogim poljima ekonomije, ali da je potrebno razmišljati o promjeni modela rasta kako bi se osnažili kapaciteti privrede.

Bonus video: