Američki fond preuzima Telenor?

Američki fond KKR grupa bi kupio paket Telenorovih kompanija u Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori
85 pregleda 4 komentar(a)
Telenor Crna Gora, Foto: Luka Zeković
Telenor Crna Gora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.01.2018. 12:58h

Norveška telekomunikaciona grupa Telenor je u pregovorima sa američkim fondom KKR grupa o prodaji u paketu njenih kompanija u tri zemlje jugoistočne Evrope (Crna Gora, Srbija i Bugarska) za dvije milijarde eura.

Tu informaciju objavili su mediji iz Sofije prije dva dana, a prenio je regionalni portal Seenews.

Iz crnogorskog Telenora juče nijesu željeli ništa za "Vijesti" da komentarišu na temu prodaje.

"Kao što smo već ranije odgovorili, kompanija Telenor Crna Gora u stopostotnom je vlasništvu Telenor grupe. Prema našoj politici, nikada ne komentarišemo nezvanične informacije ili glasine koje se odnose na bilo koju stratešku promjenu na tržištima na kojima Telenor posluje“, odgovorili su na pitanja "Vijesti“ u kojoj su fazi pregovori oko prodaje Telenora Crna Gora, zajedno sa drugim kompanijama iz grupacije i da li će Telenor Crna Gora uskoro dobiti novog vlasnika.

Bugarski portal Capital je objavio u on lajn izdanju citirajući novosti sa Mergermarketa da Telenor pregovara sa američkim fondoma KKR grupa o prodaji njegovih biznisa u Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori za dvije milijarde.

Od polovine prošle godine se i na našim prostorima spekulisalo da američki fond KKR grupa, koji gazduje kablovskim operaterom SBB kupuje srbijanski i crnogorski Telenor. Na čelu američkog investicionog fonda KKR nalazi se bivši šef CIA Dejvid Petreus.

Prema novom medijskom izvještaju, Telenor je u “ekskluzivnim pregovorima sa jedinim ponuđačem koji je izabran u decembru 2017. godine”.

Telenor je 2013. kupio bugarskog mobilnog operatera Globul od grčkog OTE-a za 717 miliona eura.

“U novembru 2014. Globul je preimenovan u Telenor Bugarska. U prvih devet mjeseci 2017. godine EBITDA zarada prije kamata, poreza, amortizacije i depresijacije Telenora Bugarske smanjila se za 0,2 odsto na godišnjem nivou na 903 miliona norveških kruna. Na bugarskom tržištu mobilnih komunikacija Telenor se takmiči sa M-telom, lokalnom jedinicom Telekom Austrija i bugarskom telekomunikacionom grupom BTC koja posluje pod nazivom Vivacom”, navodi se u tekstu portala Seenews.

EBITDA predstavlja profit kompanije prije nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija. Telenorom Crna Gora se rukovodi iz Beograda.

"U Srbiji i Crnoj Gori Telenorova kombinovana EBITDA u prvih devet mjeseci 2017. godine porasla je na 1,1 milijardu norveških kruna, sa 1,09 milijardi norveških kruna u istom periodu 2016. godine”, navodi se dalje u tekstu.

Glavni konkurenti Telenora u Crnoj Gori su kako se na kraju napominje Crnogorski Telekom, odnosno T-Mobile CG i M-tel treći mobilni operater u većinskom vlasništvu Telekoma Srbije.

Bonus video: