Papire za gradnju elektrane čekaju skoro dvije godine

Izmjene PUP-a Ulcinj, kao uslov za početak radova na solarnoj elektrani, trebalo bi da usvoji Vlada na nekoj od narednih sjednica, kažu u Opštini Ulcinj

10567 pregleda 4 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora o zakupu zemljišta za elektranu krajem 2018. godine, Foto: gov.me
Sa potpisivanja ugovora o zakupu zemljišta za elektranu krajem 2018. godine, Foto: gov.me

Država nije obezbijedila nijedan papir kao neophodan uslov za početak izgradnje solarne elektrane na lokalitetu Briska gora u Ulcinju, godinu i devet mjeseci od potpisivanja ugovora sa konzorcijumom u kojem je finski Fortum.

Prema nezvaničnim informacijama, pojedini predstavnici finske kompanije nisu zadovoljni dinamikom Vlade i ostalih učesnika zbog spore procedure do “zelenog svjetla” za gradnju.

Iz Elektroprvrede, koja je u ovom projektu, kažu da do sada nije bilo prigovora pismenim putem EPCG o tome da je usporeno stvaranje uslova za izvođenje radova na Briskoj gori.

Sada se čeka da Vlada usvoji prostorno-urbanističkog plana (PUP) Ulcinj.

“Izmjene i dopune PUP-a, kao neophodan uslov za početak radova izgradnje solarne elektrane na Briskoj gori u Ulcinju, trebalo bi da usvoji Vlada na nekoj od narednih sjednica”, saopšteno je juče “Vijestima” u Opštini Ulcinj.

Opštinski zvaničnik kazao je da eventualni sporovi oko eksproprijacije ne mogu dovesti do odlaganja početka radova.

U konzorcijumu koji je pobijedio na tenderu, ali koji još nije pretvoren u zajedničku firmu, EPCG i Fortum bi imali po 49 odsto, a indijska kompanija

“Sterling and Wilson” dva odsto. Finski Fortum je u većinskom vlasništvu države, dok je “Sterling and Wilson” dio “Shapoorji Pallonji” grupe, u vlasništvu indijske familije Pallonji.

Iz EPCG su ranije saopštili da će u periodu 2020-2024. kroz dvije faze u saradnji sa partnerima iz konzorcijuma izgraditi solarnu elektranu “Briska gora”, ukupne snage od 250 megavata (MW) i očekivane godišnje proizvodnje od 450 gigavat-sati (GWh).

Mnistarka ekonomije Dragica Sekulić i predstavnici konzorcijuma potpisali su 28. decembra 2018. godine ugovor o izdavanju/zakupu zemljišta za izgradnju solarne elektrane (SE) na Briskoj gori.

Iz Ministarstva ekonomije nijesu odgovorili na pitanja “ Vijesti” da li je tačno da su dovedeni u pitanju i već prolongirani rokovi i njihovo očekivanje da će realizacija ove investicije početi krajem ove godine i gdje je trenutno glavna biznis barijera za realizaciju ove investicije: u EPCG, na državnom nivou ili Opštini Ulcinj. Investicija je vrijedna oko 178 miliona eura, a procjenjuje se da će premašiti 200 miliona.

Iz EPCG su saopštili da je nakon sprovedene javne rasprave, izrada izmjena i dopuna PUP-a Ulcinj potrebnih za realizaciju projekta u završnoj fazi, a shodno zakonskoj proceduri dokument usvaja Vlada.

Prema ranijim najavama, izmjene PUP-a očekivale su se u aprilu.

“Nakon usvajanja izmjena i dopuna PUP-a Ulcinj, ne postoje prepreke za početak realizacije investicije. Svi koraci propisani Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata moraju biti poštovani. Stručni timovi EPCG - Fortum su zajednički aktivno dali doprinos tokom trajanja javne rasprave na izmjene i dopune PUP-a”, ističu iz EPCG.

Na pitanje “Vijesti” - da li je tačno da sa pojedinim privatnim vlasnicima na lokalitetu Briska gora još postoji problem jer oni nijesu obeštećeni i ako jeste, da li to u konačnom može dodatno prolongirati početak izvođenja radova, iz ulcinjske Opštine je odgovoreno: “I da ima imovinskih sporova, oni ne mogu prolongirati početak radova. Rješavaćemo eventualno probleme paralelno sa realizacijom projekta”.

EPCG: Poštuje se procedura, nema barijera

Na pitanje “Vijesti” gdje je trenutno glavna biznis barijera kada je u pitanju ova investicija: u Elektroprivredi, na državnom nivou ili Opštini Ulcinj, iz EPCG su odgovorili da ne postoje barijere za realizaciju projekta.

“Radi se isključivo o poštovanju procedure predviđene Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, kao što je i slučaj kod svih drugih investicionih projekata na kojima radi EPCG. Stručni timovi EPCG - Fortum su zajednički aktivno dali doprinos tokom javne rasprave na izmjene i dopune PUP-a Ulcinj. Posvećenost države, resornog ministarstva i Opštine Ulcinj realizaciji projekta je više nego neupitna”, odgovorili su iz EPCG.

Bonus video: