Tri sata gledali sporne emisije

Vijesti” traže nadoknadu štete od 660.000 eura zbog negativne kampanje od 16. novembra 2013. do 18. februara 2014.
289 pregleda 1 komentar(a)
PINK, Foto: Zoran Đurić
PINK, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.01.2018. 07:44h

U Privrednom sudu juče su kroz izvođenje dokaza puna tri sata emitovane i komentarisane sporne emisije „ružičaste“ televizije u nastavku parnice nastaloj po tužbi Daily Pressa, osnivača ND “Vijesti”, protiv Pink M.

Tužbom se traži nadoknada štete od 660.000 eura zbog negativne kampanje protiv brenda “Vijesti” i njegovih osnivača, u periodu od 16. novembra 2013. do 18. februara 2014. godine.

Izvođenje dokaza juče je omogućeno uz pomoć službenika Sekretarijata Sudskog savjeta Milovana Vukašinovića, koji je na TV ekranu, u skladu sa instrukcijama sutkinje Dijane Raičković, reprodukovao sporne emisije “Minut -dva”.

Prethodno je sutkinja saopštila da su CD-ovi dostavljeni Sekretarijatu Sudskog savjeta radi pripreme za emitovanje na ročištu.

Tuženi Pink M je, u međuvremenu, zamijenio dosadašnjeg advokata, i odredio da ga zastupa novi punomoćnik Andrej Raspopović. Novi advokat je tokom rasprave prigovarao na veći dio reprodukovanih snimaka, sumnjajući u njih, nedostatak datuma, a u jednom trenutnu i pitao službenika Vukašinovića, iz tehničke podrške, “da li je moguće manipulisati nazivima predmetnih snimaka”.

Službenik Sekretarijata mu je odgovorio da ne može dati odgovor iz razloga što je on prisutan na ročištu “samo radi reprodukovanja materijala”.

Advokatica “Daily Pressa” Ljubica Đukanović istakla je da je u dosadašnjeg toku postupka učinjeno nespornim od strane tuženog da su u toku 2013. i 2014, objavljene sporne informacije navedene u tužbi, tako da je neosnovan prigovor tuženog.

“Samim uvidom u CD može se zaključiti da su sporne informacije objavljene jer ih upravo slušamo”, naglasila je Đukanovićeva.

Sudu i parničnim strankama za raspravu najinteresatnija je bila emisija emitovana 28. januara 2014. u kojoj se navodi stav televizije da je “Pink M za par mjeseci djelimično uspjela da prikaže razmjere pljačke CKB banke, kao i skrivenu ulogu vlasnika “Vijesti” u njoj za to vrijeme ucjenama, reketiranjem, prijetnjama i tajnim interesnim dilovima, koristeći plavu novinu kao batinu”.

Sutkinja je uz prethodno navedene direktno u zapisnik izdiktirala i emitovane tvrdnje Pink M da su “Vijesti” i njeni osnivači “preuzeli ulogu države, a crnogorsko društvo držali u strahu ko će i kad osvanuti na potjernici Željka Ivanovića i Miodraga Perovića”.

“Oni su odlučivali ko je dobar, a ko loš, ko je za nagrade, a ko za hapšenje. U horskom zapomaganju o kriminalu, sami su organizovali najveću pljačku u Crnoj Gori”, navodi se između ostalog u spornoj emisiji Pinka.

Advokat tuženog nije imao prigovor na ovaj prilog, s tim što je dodao da tužilac “nije dostavio nikakav dokaz da predmetne informacije nijesu tačne”.

Advokatica “Daily Pressa” ukazala je da prema ZPP-u “stranke ne mogu dokazivati negativne činjenice, tako da je teret dokazivanja navodne istinitosti objavljenih informacija na tuženom, a ne na tužiocu”. Izvođenje dokaza i emitovanje spornih emisija, kao i glavna rasprava biće nastavljeni 20. februara.

Bonus video: