Ko daje staro gvožđe sa minama?

UP: Direktorat za vanredne situacije MUP-a će izuzeti ubojno sredstvo kada se stvore uslovi za nesmetanu delaboraciju
211 pregleda 0 komentar(a)
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.01.2018. 07:30h

Direktorat za vanredne situacije MUP-a izuzeće iz nikšićke željezare „Tosčelik“ minu koja je eksplodirala u peći, prilikom topljenja starog željeza prije dva dana. Lice mjesta i juče je obezbjeđivala policija, saopšteno je „Vijestima“.

Iz uprave “Tosčelika” nijesu htjeli da odgovore od kojih firmi kupuju staro željezo, da li se i na koji način ono kontroliše, kao i koliko često se dešava da u kupljenom otpadu bude eksplozivnih naprava.

“Nevjerovatno da se to dešava. Ne znam odakle mine u željezu. Treba da se povede računa o bezbjednosti da se ne bi desilo da neko strada”, kazao je predsjednik Sindikata “Tosčelika” Pero Kadović.

U “Tosčeliku” je 16. januara oko 23 sata eksplodirala mina koja se nalazila u peći sa otpadnim željezom, čije je topljenje bilo počelo. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih, a u toku eksplozije u pogonu je bilo dvadesetak radnika.

Pričinjena je manja šteta na elektrolučnoj peći koja će, kako su “Vijestima” prija dva dana kazali iz uprave fabrike, biti brzo sanirana a proizvodnja nastavljena.

Iz Uprave policije “Vijestima” je rečeno da je 16. januara uviđaj obavljen uz prisustvo stalnog sudskog vještaka za požare, eksplozije i havarije i da će izuzeti tragovi biti „predmet vještačenja, kako bi se utvrdio uzrok havarije“.

Policija je potvrdila da je 18. januara obaviještena od strane radnika “Tosčelika” da su prilikom čišćenja peći koja je 16. januara oštećena usljed havarije pronašli predmet za koji sumnjaju da je granata.

„Policijski službenici CB Nikšić i službenici Direktorata za vanredne situacije su izašli na teren i utvrdili da se radi o granati koja je jednim dijelom zatvorena - zatopljena za metalne djelove peći. Od strane službenika Direktorata za vanredne situacije predmetno ubojno sredstvo biće izuzeto kada se stvore uslovi za nesmetanu delaboraciju. Lice mjesta se obezbjeđuje od strane policijskih službenika CB Nikšić“, navode iz policije u odgovoru „Vijestima“.

Iz policije su kazali da je u posljednjih deset godina, u februaru 2012. bila eksplozija peći u Čeličani, ali da „nije utvrđeno da je nastala kao posljedica djelovanja eksplozivnih sredstava“.

Nije rijedak slučaj, kazali su sagovornici “Vijesti”, da u starom željezu budu pronađene eskplozivne naprave. Dešavalo se to i ranije ali bi, kako su kazali sagovornici, one bile pronađene prije nego što bi staro željezo stiglo do peći.

Nekadašnji gigant brojao je i do 7.500 radnika a danas ih ima oko 320, od kojih je skoro 120 ugovoraca.

Iz nikšićkog odbora Demokratskog fronta postavljaju pitanje, da li ljudski život vrijedi 300-350 eura, kolika je osnovna plata radnika u proizvodnji.

“Nažalost svjedoci smo da je bezbjednost radnika na jako niskom nivou, da su povrede radnika konstanta i kontinuitet, kao i da je proces proizvodnje veoma upitan”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Arsenije Lalatović.

Nikšićku Željezaru je iz stečaja u junu 2012. godine kupila turska korporacija Tosjali grupa, u okviru koje posluje “Tosčelik” za 15,1 milion eura. Novi vlasnik je, prilikom preuzimanja Željezare kazao da će za tri godine uložiti 35 miliona eura, povećati broj radnika i ostvariti promet od 500 miliona eura. Ni nakon više od pet godina gazdovanja Željezarom, “Toscelik” još nije dobio ekološku saglasnost, kao ni integrisanu dozvolu za rad.

Vučinić: U starom željezu uvijek bilo svega, ali je uklanjano

“U starom željezu uvijek je bilo svega i svačega, dešavalo se da bude i mina, ali bi na vrijeme bile uklonjene. Nikada se nije desilo da te materije neopaženo prođu kontrolu i da dođu u uložak koji je založen u peć.

Taj uložak je strogo kontrolisan. Vjerovatno zbog malog broja radnika koji nijesu u mogućnosti da isprate sve i desilo se da je mina stigla u peć”, kazao je nekadašnji predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić.

Bonus video: