"FinCEN" dosijei: 15 sumnjivih transakcija iz Zapad banke u Podgorici

Sumnjive transakcije išle su ka Šangaju, Češkoj i Hongkongu. Zapad banka je dobila dozvolu za rad Centralne banke Crne Gore (CBCG) krajem januara 2015. godine. Zahtjev za odobravanje dozvole za njen rad podnijela je advokatska kancelarija Ane Đukanović

34184 pregleda 109 reakcija 13 komentar(a)
Zapad banka, Foto: Zapad banka
Zapad banka, Foto: Zapad banka

U povjerljivim izvještajima odjeljenja američkog trezora (FinCEN) koje se bavi sprečavanjem finansijskog kriminala pominje se i 15 sumnjivih transakcija iz Crne Gore, vrijednih oko 2,8 miliona dolara, piše "Dan".

To se može vidjeti u bazi podataka pod nazivom "FinCEN" dosijei, koju je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), u zajedničkom istraživanju sa BuzzFeed-om, ali i sa nekoliko partnerskih novinarskih organizacija širom svijeta.

Sve transakcije obavljene su preko Zapad banke u Podgorici.

Radi se o banci koja je dobila dozvolu za rad Centralne banke Crne Gore (CBCG) krajem januara 2015. godine, piše "Dan".

Zahtjev za odobravanje dozvole za njen rad podnijela je advokatska kancelarija Ane Đukanović, sestre predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Ana Đukanović
Ana Đukanovićfoto: Boris Pejović

Prema podacima iz istraživanja, sumnjive transakcije iz Crne Gore su išle ka Šangaju, Češkoj i Hongkongu.

Prve četiri sumnjive transakcije obavljene su u periodu od 23. decembra 2015. do 29. januara 2016. godine. Radi se o ukupno 290.000 dolara poslatih ka banci Shanghai Pudong Development u Šangaju, piše "Dan".

Druge četiri sumnjive transakcije evidentirane su u periodu od 4. novembra 2016. do 2. decembra 2016. godine, a realizovane su iz Zapad banke u najveću češku banku "Češka Sporitelna A.S".

Radi ce o ukupnom iznosu od 1.281.000 dolara.

Potom je, kako piše "Dan", u periodu od 16. novembra 2016. do 27. januara 2017. godine, realizovano sedam sumnjivih transakcija iz Zapad banke ka HSBC banci u Hongkongu (Hongkong and Shanghai Banking Corporation), u ukupnom iznosu od 1.262.699 eura.

Prema podacima koje je juče objavio istraživački portal KRIK, do dokumenata "FinCEN" koji pružaju jedinstven pogled na nezakonite svjetske tokove novca došli su novinari američkog BuzzFeed-a i podijelili ih sa ICIJ-om i sa više od 400 kolega novinara iz 108 redakci ja u 88 država.

U ovom međunarodnom novinarskom projektu učestvovao je i KRIK, koji je istraživao sumnjive transakcije povezane sa kompanijama u Srbiji.

U "FinCEN dosijeima" je više od 2.000 dokumenata koja otkrivaju novčane transakcije za koje su banke iskazale sumnju da je u pitanju pranje novca ili neko drugo krivično djelo i prijavile ih odjeljenju američkog trezora koje se bavi borbom protiv finansijskog kriminala.

Izvještaji se odnose na period od 18 godina, a sastavljani su od 1999. do 2017. godine. "FinCEN dosijei" otkrivaju da su banke u ovom periodu otkrile više od dva biliona (dvije hiljade milijardi) dolara sumnjivih novčanih transakcija širom planete.

Curenje tajnih dokumenata otkriva da i je više velikih svjetskih banaka JPMorgan, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank i New York Mellon nastavilo da sprovodi transakcije kriminalaca, oligarha i korumpiranih političara, iako su ih američke vlasti ranije već kaznile zbog toga što nisu uspjele da zaustave tokove prljavog novca.

Dokumenta otkrivaju korupcionaške afere koje su osakatile ekonomije u Africi i Istočnoj Evropi, misteriozne i fiktivne kompanije koje pomažu prevarantima da prevare male porodične biznise i usamljene penzionere, pljačkaše grobnica koji su založili drevne budističke predmete galerijama u Njujorku, venecuelanske tajkune koji ispumpavaju novac namijenjen lokalnom stanovništvu za socijalno stanovanje i škole, kao i da su američki zvaničnici najveću rafineri ju zlata na Bliskom istoku osumnjičili da je pomagala u pranju novca.

BuzzFeed nije otkrio ko je uzbunjivač od koga je dobio dokumenta.

U oktobru 2018. godine, međutim, uhapšena je Natali Edvards, zaposlena u "FinCEN".

Ona je u januaru ove godine priznala da je prekršila zakon tako što je učinila javnim izvještaje o sumnjivim transakcijama.

Njen advokat je tada izjavio da je Edvards to učinila jer je smatrala da se vladine agencije nisu na pravi način bavile bitnim stvarima.

"Otišla je u medije i rekla: Ako ne mogu da vjerujem da će ovo da riješe vladini službenici, mislim da mogu da vjerujem medijima da će to da urade i da skrenu pažnju američkog naroda prepričao je advokat njene reči. Edvardsovoj će biti presuđeno u oktobru", prenio je KRIK.

Krediti za firmu Edina Kolarevića

Ana Đukanović je sa Zapad bankom od samog njenog osnivanja imala ugovor o generalnom pravnom zastupanju u Crnoj Gori.

Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije LUPA, u partnerstvu sa estonskim listom "Aripaev", objavila je u aprilu 2019. godine istraživanje u vezi sa imovinom njenog sina Edina Kolarevića.

To istraživanje je pokazalo da je veći dio novca za gradnju turističkog kompleksa "Dobrota Palazzi", vrijednog oko 20 miliona, koji je danas u vlasništvu firme Edina Kolarevića Serzman Incorporated, obezbijeđen iz kreditne podrške upravo Zapad banke, u kojoj je jedan od vlasnika ukrajinski biznismen Vladimir Kostelman.

Bonus video: