SRPSKA KRALJEVSKA PORODICA PROŠIRILA ZAHTJEV

Karađorđevići traže i dio Svetog Stefana

Karađorđevići su ranije upisali zahtjev za vilu Miločer i Miločerski park. Vlasnik do 1947. bila kraljica Marija Karađorđević
323 pregleda 61 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.01.2018. 18:59h

Princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina traže da im se vrati i kompletna zemlja na ostrvu Sveti Stefan. Na dvorište od 13.293 kvadrata tog luksuznog grada hotela upisana je zabilježba restitucije srpske kraljevske porodice.

"Zabilježba restitucije u korist prestolonasljednika Aleksandra II Karađorđevića i Katarine Karađorđević de Silva pokrenute pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje", upisano je u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine u koju su "Vijesti" imale uvid.

Riječ je, kako se navodi, o dvorištu grada hotela između luksuznih vila koje se nalaze na ostrvu.

Krađorđevići su restitucijom obuhvatili i vilu Miločer, gotovo kompletan Miločerski park, te parcele u Pržnu, na kome je izgrađen hotel Kraljičina plaža, kao i one na kojima se planira izgradnja depadansa budućeg hotela. Restitucijom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo pet hiljada kvadrata iznad Miločerskog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku.

Princ Aleksandar II Karađorđević, Katarina Karađorđević i ostali nasljednici su preko svojih advokata još 7. aprila 2005. podnijeli zahtjev da se vrati cjelokupna imovina Karađorđevićima u Crnoj Gori, koju pored ljetnjikovca - sadašnje vile Miločer, pomoćnih objekata i zemljišta u Miločeru, vinograda, obora, vrtova, pašnjaka, u okolini, čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju, i dvorac "Ljeskovac" na Rijeci Crnojevića...

Komisija za povraćaj i obeštećenje opštine Budva je 2007. odbila zahtjev Karađorđevića, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povraćaj u Baru, ponovljena odluka budvanske komisije.

I jedna i druga komisija su imale isto stanovište. Prvo je, naime, bilo da uopšte ne postoji akt o oduzimanju, odnosno tvrdili su da ne postoji crnogorski akt kojim je imovina oduzeta. Karađorđevići su uložili žalbu drugostepenom organu - Ministarstvu finansija.

Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine, odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

Karađorđevići su ranih tridesetih godina kupili zemlju u Miločerskom parku od starosjedioca.

Kraljica Marija Karađorđević je u dvorac uložila 4,5 miliona ondašnjih dinara, a izgradnja je finansirana iz kraljevske blagajne. Ona je takođe izgradila i crkvu Svetog Aleksadrna Nevskog na ostrvu Sveti Stefan, koja je bila porušena nakon što je Sveti Stefan pretvoren u luksuzni hotel, da bi je mještani prije nekoliko godina, potpuno rekonstruisali.

Crnogorska Vlada atraktivni hotelski komplaks Sveti Stefan - Miločer ustupa 2007. na trodocenijski zakup kompaniji Adriatic properties, čiji je sada vlasnik grčki biznismena Petros Statis.

Zakupac prvo rekonstruiše vilu Miločer, potom to čini i sa grad hotelom Sveti Stefan, a u samom srcu Miločerskog parka, u zaleđu djevičanske Kraljičina plaža, grade i veliki spa-centar.

Zahtjev Karađorđevića upisuje se upravo u vrijeme kada Ministarstvo održivog razvoja treba da odluči da li će izdati građevinsku dozvolu Statisovoj kompaniji da poruši stari hotel Kraljičina plaža i na njegovo mjesto izgradi duplo veći hotel, kao i depadans sa 66 apartmana. Mještani Pržna i HTP Miločer su već uložili žalbu jer je, kako tvrde, zahtjev za restituciju upisan i na parcelama koje nikada nijesu bile u vlasništvu Karađorđevića.

Preporučujemo za Vas