Za 44 radnika Željezničke infrastrukture 245 hiljada

Na osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa do sada isplaćeno 475.497 eura za 71 radnika

5551 pregleda 6 komentar(a)
U Infrastrukturi tvrde da su pokrili akumulirani gubitak (ilustracija), Foto: Ivan Petrušić
U Infrastrukturi tvrde da su pokrili akumulirani gubitak (ilustracija), Foto: Ivan Petrušić

Preduzeće Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) ove godine je kroz sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnina napustilo 44 zaposlenih.

Predsjednik Odbora direktora tog preduzeća Safet Kalač je kazao da je, na osnovu javnog poziva od 11. februara ove godine sporazumni raskid potpisan sa 36 radnika, a za to je isplaćeno 200.694 eura.

“U toku je realizacija odluke Odbora direktora od 21. avgusta ove godine za sporazumni raskid odnosa sa osam zaposlenih, za šta će biti izdvojeno 44.570 eura”, precizirao je Kalač.

On je rekao da je na osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa do sada isplaćeno 475.497 eura za 71 radnika.

“Na osnovu naše odluke od 7. septembra 2018. prestanak radnog odnosa sporazumno je potpisan sa 27 zaposlenih, a za to je isplaćeno 230.232 eura otpremnine”, podsjetio je Kalač.

Kalač je istakao da je Odbor direktora, u cilju što bolje organizacije rada i smanjenja troškova, u dogovoru sa oba reprezentativna sindikata, predložio internu reorganizaciju zaposlenih radi povećanja stepena efikasnosti.

“Na način da se zaposleni koji su izgubili zdravstvenu grupu za obavljanje poslova na kojima su raspoređeni i oni koji nisu zbog starosti u mogućnosti da pruže efikasnost u radu, na osnovu raspisanih javnih konkursa prijave za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnina”, pojasnio je Kalač.

Komisija za mirno rješavanje sporova, koja je formirana na predlog Odbora direktora, do sada je riješila 207 zahtjeva za nadoknadu štete iz radnog odnosa iz prethodnih godina.

“Tu Komisiju smo predložili zbog velikog broja zahtjeva. Riješeno je njih 207 do sada u ukupnom iznosu od 120.000 eura, a ukoliko se u obzir uzmu troškovi suđenja i kamata, koji ponekad iznose 70 do 100 odsto visine glavnog duga, preduzeće je na ovaj način uštedjelo najmanje 230.000 eura”, dodao je Kalač.

On tvrdi da je ŽICG pokrila akumulirani gubitak od 30,6 miliona eura i prvo polugodište ove godine završilo sa pozitivnim rezultatom od 3.040 eura.

“Ukupni prihodi iznose 7,315 miliona eura, a rashodi su 7,312”, naveo je Kalač. On je istakao da se nada da će Vlada, odnosno Ministarstvo finansija, dati saglasnost na predloženi izmjenu Kolektivnog ugovora od maja prošle godine, jer je osnov za primjenu nove organizacije i sistematizacije u preduzeću.

Bonus video: