Odbijena prijava protiv Đukanovića

Miličković je, u zakonom previđenom roku, podnio pritužbu Vrhovnom državnom tužilaštvu za preispitivanje rješenja o odbacivanju ove krivične prijave

12232 pregleda 4 komentar(a)
stavni sud se još ne izjašnjava o dijelu zakona o OIE na računima, Foto: Luka Zeković
stavni sud se još ne izjašnjava o dijelu zakona o OIE na računima, Foto: Luka Zeković

Specijalna tužiteljka Marija Raspopović odbila je krivičnu prijavu manjinskog akcionara Elektroprivrede Vasilija Miličkovića iz decembra prošle godine koja je podnesena protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Miličković je sumnjičio Đukanovića za zloupotrebu službenog položaja i da je kao premijer 2015. sa članovima Vlade predložio izmjene i dopune Zakona o energetici i donijeli prateću Uredbu koja je omogućila podsticaje za struju iz obnovljivih izvora energije (OIE).

Miličković je, u zakonom previđenom roku, podnio pritužbu Vrhovnom državnom tužilaštvu za preispitivanje rješenja o odbacivanju ove krivične prijave.

“Đukanovićevi poslanici su izglasali 29. decembra 2015. godine u Skupštini Crne Gore izmijenili članove 23. i 24. Zakona o energetici čime su izvršili puč na osam članova Ustava Crne Gore koji su, maltene, zgaženi”, tvrdi Miličković. Specijalna tužiteljka je ocijenila da Đukanović nije zloupotrijebio služeni položaj iz člana 416. Krivičnog zakonika, kao ni uradio bilo koje drugo djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Miličkovićeva inicijativa pred Ustavnim sudom za osporavanje izmijenjenih i spornih odredaba članova Zakona o energetici čeka da dođe na dnevni red najviše sudske instance od aprila 2019. godine.

“Gospodo iz VDT-a, kažite koju korist ima država da svake godine iz budžeta plaća 6-8 miliona eura na ime stavke OIE-1 ili što građani i privreda preko računa za struju plaćaju oko 20 miliona eura, i sve to tako u periodu od 12 do 30 godina? Da li ste čuli da bilo koja osim Đukanovićeve Vlade fiksira cijenu robe koja se kotira na svjetskoj berzi električne energije i to 30 godina po fiksnoj cijeni od 120 eura po MWh, nekoliko puta većoj od berzanske”, istakao je, između ostalog, Miličković u pritužbi VDT-u.

Bonus video: