traće isplatu otpremnina i novca iz stambenog fonda

Penzioneri KAP u petak ispred Vlade: "Nećemo odustati, dok ne dobijemo svoje pare"

"Očekujemo da naš zakon realizuje nova vlast koja se bori za vladavinu prava, podjelom na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, u okviru njihove nadležnosti i koja neće dozvoliti nikad više nepoštovanje Skupštine i nerealizovanje njihovih zakona, odluka i zaključaka, kao što je do sad bilo", rekao je predstavnik penzionera Nikola Raković

8615 pregleda 12 komentar(a)
Raković, Foto: Savo Prelević
Raković, Foto: Savo Prelević

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) okupiće se sjutra (petak) ispred zgrade Vlade, u cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je da će skup biti organizovan ispred zgrade Vlade od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa virusom Covid-19.

“Ponovo ćemo se okupiti ispred zgrade Vlade radi praćenja realizacije našeg zakona. Nećemo odustati od okupljanja dok ne dobijemo svoje pare, koje nam pripadaju po pravdi i zakonu”, kazao je Raković agenciji Mina-business.

On je saopštio da Vlada nije poštovala vladavinu prava niti je realizovala zakone koje je donijela Skupština kao najveći zakonodavni organ.

"Očekujemo da naš zakon realizuje nova vlast koja se bori za vladavinu prava, podjelom na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, u okviru njihove nadležnosti i koja neće dozvoliti nikad više nepoštovanje Skupštine i nerealizovanje njihovih zakona, odluka i zaključaka, kao što je do sad bilo", rekao je Raković.

On je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao "nedozvoljenu", na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je ranije rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

On smatra da je Ustavni sud donio takvu odluku uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

"Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas, čak i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju", dodao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona eura.