Sve naknade unaprijed na vidjelo

Predviđeno je da Centralna banka objavljuje listu do 20 naknada za najznačajnije usluge povezane s platnim računom koje naplaćuju banke

18629 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Komecijalne banke imaće obavezu da klijentima unaprijed dostave spisak naknada sa tarifama koje naplaćuju prilikom otvaranja i zatvaranja računa, o prebacivanju novca, podizanju gotovine i ostalim plaćanjima.

Centralna banka (CBCG) će imati obavezu da propiše listu od najmanje deset, a najviše 20 najreprezentativnijih usluga povezanih sa računom za plaćanje za koje potrošači plaćaju naknade koje nudi najmanje jedna banka u Crnoj Gori, kao i da podatke redovno ažurira i objavljuje na svojoj internet stranici.

Usklađivanje sa direktivom EU

Ove novine definisane su predlogom zakona o uporedivosti naknada povezanih sa računom za plaćanje potrošača, prebacivanju računa za plaćanje potrošača i računu za plaćanje sa osnovnim uslugama koji je Vlada utvrdila sredinom ovog mjeseca i koji treba da se pošalje u skupštinsku proceduru. Usvajanje se očekuje jer se ovim domaći platni promet usklađuje sa EU direktivom.

Lista najreprezentativnihijih usluga koju treba da utvrdi CBCG sadržaće pojmove i definicije za svaku pojedinačnu uslugu povezanu sa računom za plaćanje i pri njenom utvrđivanju vrhovna monetarna institucija uzimaće u obzir usluge koje potrošači najčešće koriste u vezi sa računom za plaćanje i usluge koje potrošače izlažu najvećem trošku.

“Pojmove i definicije iz liste najreprezentativnijih usluga povezanih sa računom za plaćanje pružaoci platnih usluga su dužni koristiti u informativnim dokumentima o naknadama i izvještaju o naknadama, kao i u predugovornim i reklamnim informacijama namijenjenim potrošačima i u ugovorima koje sklapaju sa potrošačima. Primjenom istih pojmova i definicija najreprezentativnijih usluga potrošačima se omogućuje jednostavnije i lakše razumijevanje i uporedivost naknada povezanih sa računom za plaćanje”, navodi se u obrazloženju predloga zakona.

Obaveze

Obaveza banaka biće da u svakom trenutku klijentima učine lako dostupnim informativni dokument o naknadama i to u elektronskom obliku na internet stranci i u svojim prostorima gdje klijenti imaju pristup.

Ovim predlogom zakona banke se obavezuju da potrošaču najmanje jednom godišnje besplatno dostave izvještaj o naknadama, koji obuhvata sve naplaćene naknade i kamate za sve usluge povezane sa računom za plaćanje.

“Na taj način omogućava se potrošaču da može periodično sagledati sve svoje troškove koji se odnose na izvršene usluge povezane sa računom za plaćanje”, piše u obrazloženju tog akta.

Da bi se dobio bolji pregled prometa na tržištu i olakšao odabir računa za plaćanje koji najbolje odgovara potrebama potrošača, predlogom zakona je utvrđena obaveza CBCG da na svojoj internet stranici besplatno objavljuje uporedni prikaz naknada koje banke naplaćuju klijentima i to najmanje za usluge navedene u listi najreprezentativnijih usluga povezanih sa računom za plaćanje. Banke će imati obavezu da na svojoj internet stranici obezbijede link sa ovom internet stranicom CBCG.

Predviđeno je prelazni rok za primjenu ovog zakona bude godinu od dana objave u Službenom listu. Njime se domaći platni promet usklađuje sa EU direktivom 2014/92/EZ o uporedivosti naknada povezanih sa računima za plaćanje, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu računima za plaćanje sa osnovnim uslugama.

Prvi put se definiše šta klijent ima u osnovnim uslugama

Predlogom zakona je definisano da banka na zahtjev klijenta otvara račun za plaćanje sa osnovnim uslugama.

To mora biti sprovedeno u skladu sa propisom kojim se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Prema sadašnjoj praksi, svaka banka može u skladu sa svojom poslovnom politikom da odredi koje usluge će ponuditi svojim korisnicima u okviru tzv. paketa osnovnih usluga u vezi s platnim računom.

Predlogom zakona je definisano da banka ne smije otvaranje računa za plaćanje sa osnovnim uslugama uslovljavati ugovaranjem dodatnih usluga, da račun za plaćanje sa osnovnim uslugama mora biti u valuti koja je sredstvo plaćanja u Crnoj Gori.

“Uz to, da račun za plaćanje sa osnovnim uslugama mora omogućiti potrošaču izvršavanje neograničenog broja platnih transakcija i drugih radnji u vezi sa osnovnim uslugama i da račun za plaćanje sa osnovnim uslugama mora omogućiti potrošaču iniciranje i izvršavanje platnih transakcija u prostorijama banke i/ili putem interneta ako ga banke nude”, piše u predlogu zakona.

Za najugroženije posebne povoljnosti

Dodatna povoljnost koju bi trebalo da donose ovaj zakon je utvrđivanje potrošača koji pripadaju osjetljivoj grupi, a kojima je banka dužna da osnovne usluge i 10 nacionalnih platnih transakcija mjesečno pruža bez naknade. Predviđeno je i da, kada naplaćuje naknadu za ostale platne transakcije, ta naknada smije iznositi najviše 70 odsto naknade koju naplaćuje drugim imaocima računa za plaćanje sa osnovnim uslugama.

“Potrošačima koji pripadaju osjetljivoj grupi smatraju se korisnici minimalne zarade, materijalnog obezbjeđenja, lične invalidnine, dodatka za njegu i pomoć i novčane naknade po osnovu osiguranja od nezaposlenosti”, navodi se u predlogu zakona.

Bonus video: