Dug zastario i ne mogu ga naplatiti

Kako su objasnili, ako Glavni administrator ne uvaži žalbe građana na ova rješenja, slijedi tužba Upravnom sudu...
264 pregleda 2 komentar(a)
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.01.2018. 18:46h

Građanima su i juče i prethodnih dana stizala rješenja za prinudnu naplatu poreza za nepokretnost za 2011. godinu, a iako nadležni tvrde da su sve uradili u skladu sa zakonom, advokati sa kojima je novinar „Vijesti” razgovarao izričiti su da se taj namet od građana ne može naplatiti, jer je nastupila zastara.

Kako su objasnili, u slučaju da glavni administrator ne uvaži žalbe građana na pomenuta rješenja, slijedi tužba Upravnom sudu, a zbog čega bi Glavni grad mogao da izgubi sporove i plati velike iznose.

“Onda bi građani morali da angažuju advokata, jer je procedura zahtjevnija, a zasada ne moraju da se izlažu takvim troškovima, jer je dovoljno da napišu žalbu drugostepenom organu, odnosno Glavnom administratoru, a u prigovoru napišu da je potraživanje zastarjelo, po osnovu člana 101 Zakona o poreskoj administraciji”, kazala je advokatica Gorica Vujisić.

Ona je pojasnila da po tom članu pravo na naplatu poreza zastarijeva u roku od pet godina od isteka godine u kojoj je porez utvrđen.

Vujisić ističe da građani rješenje za porez za tu godinu, nijesu dobili.

Građani, koji su kontaktirali „Vijesti”, potvrdili su to, navodeći da je rješenje moralo da im bude uručeno lično sa otpremnicom.

“Rješenje nijesam dobio, a u sadašnjem zaključku o prinudnoj naplati poreza pozivaju se na neko navodno rješenje. Uložio sam žalbu, jer smatram da to nije u redu”, kazao je Igor Bulatović.

Da bi uložili žalbu, građani treba da plate po pet eura za svako pojedinačno rješenje za porez na nekretninu, a prema saznanjima „Vijesti” zbog brojnih pritužbi službenici Glavnog grada su prethodnih dana na poslu morali da ostaju prekovremeno, odnosno do 18 časova.

“Građanima se ne može naplaćivati nešto za šta nije izdato rješenje. Morali su da ga dobiju, uručuje se samo lično, kao i sudski poziv sa otpremnicom, kao dokazom da ga je stranka dobila”, kazala je Vujisić.

Ona je istakla da se nada da Uprava lokalnih i javnih prihoda neće sa računa građana novac “skidati”, iako u rješenju piše da žalba ne odlaže izvršenje.

“Jer bi u tom slučaju zbog sljedećeg koraka, odnosno tužbe Upravnom sudu od strane građana, Glavni grad morao da plati velike iznose. Odnosno, nemar njihove administracije, opet bi platili građani”, istakla je Vujisić.

Glavni administrator, objasnila je, trebalo bi da na žalbe građana da odgovori u roku od 60 dana.

U zaključcima o prinudnoj naplati poreza za 2011. godinu, a koje su „Vijestima” dostavili građani, navodi se da se odnosi za dug dospio na naplatu 30.11.2011. godine, a da je napisano prvog decembra 2016. godine.

Iz Uprave lokalnih javnih prihoda nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti”, koliko su izdali rješenja za prinudnu naplatu poreza za 2011. godinu.

Bonus video: