Novi elektronski sistem nabavki od januara

Novi regulatorni okvir, čija je primjena počela od jula ove godine, kao i nova tehnička rješenja elektronskog sistema treba da obezbijede značajno veći stepen transparentnosti

6731 pregleda 0 komentar(a)
Da bude transparentnije: Sjedište Ministarstva finansija, Foto: Luka Zeković
Da bude transparentnije: Sjedište Ministarstva finansija, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija završilo je projekat o spovođenju elektronskog sistema javnih nabavki, čime su stvoreni uslovi da primjena novog elektonskog sistema javnih nabavki počne od januara naredne godine. Ovaj projekat se sprovodio uz podršku Evropske komisije, a finansirao se novcem iz IPA fondova.

Novi regulatorni okvir, čija je primjena počela od jula ove godine, kao i nova tehnička rješenja elektronskog sistema treba da obezbijede značajno veći stepen transparentnosti.

Cilj je da dođe do smanjenja nepravilnosti u sistemu javnih nabavki.

Nakon koraka interne provjere sistema, počinje obuka naručilaca i ponuđača za efikasnu primjenu i korišćenje novog e-sistema.

“Novi elektronski sistem čija je primjena planirana od 1. januara 2021. godine predstavlja jedan od najznačajnijih koraka u dijelu kreiranja elektronske uprave, kao i uz primjenu novog zakonskog rješenja potpuno novi koncept javnih nabavki u Crnoj Gori”, saopšteno je juče iz Ministarstva finansija. Iz tog resora je objašnjeno da nove digitalne tehnologije pružaju brojne prilike za pojednostavljenje postupka javne nabavke, kao i za povećanje transparentnosti samog postupka.

“Elektronski sistem javnih nabavki će predstavljati alat za unapređenje efikasnosti procesa javne nabavke roba, usluga i radova i koji će voditi ostvarivanju ušteda u javnom sektoru... On će na sveobuhvatan način primijeniti elektronska sredstva komunikacije u postupcima javnih nabavki, kao zamjena za postupke koji se sprovode u papiru, tj. podržava uvođenje elektronskog procesa u različitim fazama procesa javne nabavke od sastavljanja i objave tenderske dokumentacije, elektronskog podnošenja ponuda, elektronskog pregleda i ocjene ponuda, kao i sam postupak praćenja realizacije ugovora”, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: