Crna Gora da bude razvijena destinacija u oblasti ruralnog turizma

Tema ovogodišnjeg obilježavanja dana turizma je „Turizam i ruralni razvoj“

2313 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vizija Crne Gore je da svojim brendom i autentičnošću ponude u predstojećem periodu bude globalno prepoznata kao razvijena destinacija u oblasti ruralnog turizma, kazao je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Kako je saopšteno iz Nacionalne turističke organizacije (NTO), tema ovogodišnjeg obilježavanja dana turizma je „Turizam i ruralni razvoj“.

“Tema „Turizam i ruralni razvoj“, imajući u vidu brojne izazove sa kojima se turizam suočava usljed pandemije koronavirusa, ukazuje na jedan od mogućih puteva oporavka turističkog sektora od posljedica globalne zdravstvene krize”, kaže se u saopštenju.

Iz NTO su naveli da su države širom svijeta ujedinjene sa ciljem da turizam podstakne oporavak, uključujući i ruralne zajednice u kojima ovaj sektor treba da bude jedan od vodećih poslodavaca i ekonomski stub razvoja.

Davidović je ovim povodom naglasio da je u kontekstu razvoja ruralnog turizma Crne Gore, potrebno sagledati specifičnosti države, potencijale kojih ima jako mnogo, kao i izazove, kako bi se definisala adekvatna politika njegovog daljeg razvoja.

“Zakonskom regulativom i podzakonskim aktima stvorene su pretpostavke za podizanje nivoa kvaliteta usluge u ovom segmentu turističke ponude, a broj seoskih domaćinstava u posljednih 12 mjeseci je dupliran”, rekao je Davidović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo održivog razvoja i turizma realizovalo je niz aktivnosti na polju razvoja ruralnog turizma, urađena je promotivna brošura kojom su obuhvaćena sva registrovana seoska domaćinstva na crnogorskom, engleskom i njemačkom jeziku.

“Objavljen je vodič za seoska domaćinstva namjenjen građanima koji žele da se bave tom aktivnošću, a urađena je i baza podataka sa svim registrovanim seoskim domaćinstvima kao i baza podataka o starim zanatima i domaćim radinostima”, kazao je Davidović.

Direktorica NTO Željka Radak Kukavičić istakla je da je Svjetski dan turizma prilika da se ukase na ulogu i značaj koje turizam ima za razvoj ruralne zajednice, ali i da maksimalan doprinos stvaranju bolje budućnosti na tim područijima.

“Pred svima nama je dosta rada na ostvarenju tog cilja ali uz zajedničke napore turizam to može”, poručila je Radak Kukavičić.

Ona je kazala da podaci govore da je u opštinama sjevernog i centralnog regiona, koje svoju ponudu u najvećoj mjeri baziraju na ruralnom turizmu broj noćenja u poslednjih 5 godina utrostručen, a jedan broj seoskih domaćinstava na sjeveru ima međunarodne ekološke sertifikate ,,Travellife” i ,,EU Ecolabel”.

Radak Kukavičić je kazala da su intezivirali sve vidove podrške, podsticaja i promocije u tom pravcu, jer susvjesni da razvoj turizma u ruralnim zajednicama daje mladim ljudim priliku da zarade za život bez potrebe da migriraju u gradske sredine ili u inostranstvo.

“Realizujemo više IPA projekata koji su direktno usmjereni na podizanje kvaliteta ponude ruralnih područja, radimo na razvoju novih ponuda i promociji ne samo na evropskim tržištima nego i šire”, zaključila je Radak Kukavičić.

Bonus video: