Pandemija zbrisala 12 biliona dolara svjetskog BDP-a

“Za zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CIE), pandemija znači brisanje progresa ostvarenog u posljednje tri godine, kada je region postizao najbolje rezultate u ovoj deceniji u pogledu ekonomskog rasta, jačanja konkurentnosti i unapređenja upravljanja”, rekla je Georgieva.

1596 pregleda 0 komentar(a)
ilustracija, Foto: Shutterstock
ilustracija, Foto: Shutterstock

Razorno dejstvo koronakrize izazvaće dramatični privredni pad u svijetu, koji se za ovu i narednu godinu procjenjuje na oko 12 biliona USD, saopštila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgieva.

"To je jednako vrijednosti većoj od jednogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone", rekla je Georgieva na onlajn konferenciji Infrastuktura, investicije i centralna Evropa: Inicijativa tri mora (3SI), u organizaciji Atlantskog savjeta, prenosi Tanjug.

Pandemija zbrisala 12 biliona USD svjetskog BDP-a

“Za zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CIE), pandemija znači brisanje progresa ostvarenog u posljednje tri godine, kada je region postizao najbolje rezultate u ovoj deceniji u pogledu ekonomskog rasta, jačanja konkurentnosti i unapređenja upravljanja”, rekla je Georgieva.

Region je, prema njenim riječima, u prosjeku bilježio rast od tri odsto u smislu realnih prihoda, što je uticalo na smanjenje jaza između CIE i 15 zapadnih članica Evropske unije (EU).

Georgieva je dodala da je prihod po stanovniku u regionu CIE dostigao oko 55 odsto prihoda po stanovniku u 15 zapadnih zemalja EU.

Ona je rekla, međutim, da i dalje postoji veliki infrastukturni jaz između 12 zemalja uključenih u 3SI i preostalih 15 EU članica u pogledu energetskih proizvodnih kapaciteta, precizirajući da taj jaz iznosi 50 odsto.

Taj jaz je još veći kada iz grupe 12 članica 3SI isključi Austrija, i iznosi 70 odsto za preostalih 11 država CIE u odnosu na 15 zapadnih zemalja EU.

Georgieva je navela da, što se tiče internet konektivnosti i broja pretplata na mrežu, uz izuzetak Estonije, region CIE zaostaje u poređenju sa zapadnom Evropom.

Takođe je kazala da razvijenost putne infrastukture u regionu zaostaje u odnosu na 15 zemalja EU, pri čemu je drumska na nivou od 60 odsto zapadnoevropskih država, a željeznička tek na 40 odsto. "Da bi smanjile sva ta zaostajanja u odnosu na 15 država EU do 2030. godine, članice 3SI bi to koštalo od tri do osam odsto BDP-a godišnje", rekla je Georgieva, dodajući da su to vrlo velika sredstva.

Zahvaljujući investicionom fondu 3SI, kako je dodala, izdaci zemalja CIE za te svrhe biće smanjeni na od dva do tri odsto BDP-a godišnje, mada ni to nije zanemarljiv trošak.

Cilj skupa, koji je organizovao Atlantski savjet, bio je razmatranje mogućnosti koje taj ekonomski vitalan region nudi za investiranje.

Događaj je organizovan u susret samitu Inicijativa tri mora 19. oktobra u Talinu, čiji će domaćin biti predsjednica Estonije, koji će okupiti lidere iz centralne Evrope, EU, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Njemačke.

U diskusiji je navedeno da je infrastruktura, ugaoni kamen temeljac i moćan pokretač ekonomskog rasta i jačanja otpornosti.

Inicijativu 3SI pokrnulo je 12 država članica EU, koje se nalaze između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora, kako bi ubrzale razvoj prekograničnih energetskih, transportnih i digitalnih mreža.

Inicijativa 3SI usmjerena je na obezbjeđenje nedostajućih sredstava od billion USD za regionalne infrastrukturne projekte i proširenje veza između država članica 3SI, kao i regiona i ostatka Evrope.

U tom cilju, početkom godine pokrenut je komercijalno vođeni investicioni fond 3SI za ulaganja u prekogranične projeMkte u regionu, a SAD su se obavezale da će uložiti do milijardu USD u fond i 3SI energetske projekte.

Bonus video: